Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:"Nije problem u...

Srbija:”Nije problem u jednom čoveku”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Odgovorni ljudi u EPS-u trebalo bi da stave sa strane svoje lične interese, svoje ljubavi i da krenu da rade, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Propusti oko novih računa za struju ne odnose samo na jednog čoveka već je to pitanje funkcionisanja celog sistema Elektroprivrede Srbije , kaže ona.

Komentarišući to što je preplaćen novac za električnu energiju od velikog broja potročača otišao, umesto na smanjivanje duga za avgust, na pogrešan račun i Radio-televiziji Srbije, Mihajlovićeva kaže da je to odgovornost drugog preduzeća odnosno EPS Snabdevanja i da bi trebalo svi zajedno da vide kako da se reši taj problem.

“Građani Srbije ne mogu da ispaštaju zbog problema u EPS-u ili ili nekom drugom preduzeću”, rekla je ona gostujući u Kažiprstu na B92.

Ona je najavila da će nakon što pogleda analize koje je uradio EPS, izneti svoj stav o tome, ali je dodala da nije za to da se smeni jedan čovek.

Mihajlovićeva je podsetila da je već nekoliko puta obavestila EPS da se propusti oko novih računa ne odnose samo na jednog čoveka, već je to pitanje funkcionisanja celog sistema.

Ona je poručila direktorima EPS-a da se uhvate u koštac sa problemima i da krenu da rade i ostave sa strane sve lične međusobne animozitete, svoje interese i ljubavi, jer ih država, kako je rekla, ne plaća za to, već da rade.

Ministarka je podsetila da se u januaru otvara tržište za struju a to može da znači da će EPS poslovati sa gubicima, a to, kako kaže, svakako nije cilj Vlade.

Kada je reč o investicijama u energetiku, ona je podsetila da je Ministarstvo energetika prethodnih godinu dana završilo sav zakonodavni okvir za dolazak investitora i da slede razgovori sa strateškim partnerima oko tri energetska objekta, koja treba da se grade u Srbiji.

Mihajlović je ponovila i da će se ubuduće ozbiljno pozabaviti reformisanjem EPS-a i Srbijagasa i da će insistirati da se utvrdi tačan datum do koga će ta preduzeća biti reformisana, dodavši da Vlada hoće da ta preduzeća budu profitabilna.

Ona je najavila da će ponovo uputiti Vladi plan reformisanja Srbijagasa i da to preduzeće mora da se reformiše ili će nestati, istakavši da će Srbijagas nestati ako tako nastavi, jer je već sada 35 puta manji kapital tog preduzeća nego prošle godine.

Zaduženje Srbijagasa iznosi oko 1,2 milijarde evra od čega oko 800 miliona evra nema nikakve veze sa cenom gasa, već sa lošim upravljanjem tim preduzećem, a troškovi zarada mesecima rastu, navela je Mihajlović.

Govoreći o “Južnom toku”, ministarka je napomenula da je Srbija donela zakon o “Južnom toku”, promenila neophodne pravilnike koji se odnose na taj projekat i obezbedila garancije u budžetu od 75 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda. Ona je rekla da očekuje od nadležnih direktora za “Južni tok” da dobije sva dokumenta u kojima će biti precizirano na šta će se tačno trošiti tih 75 miliona evra, istakavši da je taj novac odobren ali još nije potrošen.

Izvor B92

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!