Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Zeleni kapacitet...

Srbija: Zeleni kapacitet EPS-a veći za 100 megavata

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Završena je revitalizacija hidroelektrane “Đerdap 1”, čime je snaga Elektroprivrede Srbije (EPS) povećana za 100 megavata, a u toku su primopredajna ispitivanja i najkasnije do polovine novembra očekuje se sinhronizacija i uključivanje u elektroenergetski sistem, saopštio je EPS.

Kako je navedeno, ovih dana pokrenuta je „prva vrtnja“ poslednjeg revitalizovanog agregata A3 i „Đerdap 1“ je sa šest modernizovanih i jačih agregata spreman da iskoristi potencijal Dunava.

„Đerdap 1 je više od pet decenija ponos naše hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina. Dobili smo povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost“, rekao je v. d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković posle obilaska završenih radova.

On je istakao da je revitalizacijom „Đerdapa 1“ ukupna snaga njenih šest agregata povećana na 1.140 megavata, a „povećanjem nominalne aktivne snage svakog agregata sa 171 na 190 megavata EPS je dobio jednu novu elektranu, snage oko 100 megavata“.

„Nastavićemo revitalizacije u hidro sektoru i u narednom periodu, a najznačajniji projekti su modernizacija ‘Vlasinskih hidroelektrana’, kao i hidroelektrana ‘Bistrica’, ‘Potpeć’ i ‘Đerdap 2′“, kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, značaj revitalizacije hidroelektrana EPS-a prepoznala je i Evropska unija, koja je kroz program „Western Balkan Investments Framework“ dodelila EPS-u bespovratna sredstva od 49 miliona evra za finansiranje četiri projekta obnovljivih izvora energije.

„Od toga, 16,1 milion evra namenjeno je za revitalizaciju ‘Vlasinskih hidroelektrana’“, rekao je Živković.

Podseća se da je „Đerdap 1“ najveća hidroelektrana u sistemu EPS-a, koja proizvodi oko polovine ukupne električne energije iz hidro sektora EPS-a.

Radove na revitalizaciji „Đerdapa 1“ obavili su stručni timovi EPS-a, hidroelektrane „Đerdap“, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme „Silovije mašini“.

Agregat A3 zaustavljen je 1. septembra 2022, posle više od 51 godine rada.

U revitalizovane agregate ugrađena je najmodernija oprema domaćih i svetskih proizvođača.

Glavni isporučilac opreme je bila ruska firma „Silovije mašini“ iz Sankt Petersburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama.

Izvođači radova bili su radnici „Đerdapa 1“, preduzeća „Goša montaže“, „Đerdap usluga“, „ATB Sever“ iz Subotice, potom firme „Jadran“, „Кolubara metal“, ; kao i stručnjaci instituta „Nikola Tesla“ i „Mihajlo Pupin“, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Rumunija: EDF i Itochu su zainteresovani za projekat HE Tarnita-Lapustesti

Dve velike energetske kompanije, francuski EDF i japanski Itochu, iskazale su interesovanje za projekat pumpne hidroelektrane Tarnita-Lapustesti, rekao je ministar energetike Sebastijan Burduja. On je objasnio da će nakon dodele studije izvodljivosti uslediti tender za izbor privatnih partnera za...

Crna Gora: Potpisan aneks ugovora o koncesiji za malu HE Otilovići

Elektroprivreda EPCG i Ministarstvo energetike i rudarstva potpisali su aneks ugovora o koncesiji za malu hidroelektranu Otilovići, što će omogućiti dalji napredak projekta. Vlada je ranije potvrdila da su ispunjeni svi preduslovi za realizaciju ovog projekta. Projektom je predviđena izgradnja male...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!