Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Za koliko...

Srbija: Za koliko zapravo poskupljuje struja od 1. novembra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Građane i male potrošače električne energije koji su pomislili da je kilovatsat električene energije poskupeo osam odsto, što je prosek, kako je i objavila Agencija za energetiku, zbunila je vest da je kilovatsat za njih skuplji 9,28 odsto, kako je objavila Elektroprivreda Srbije (EPS).

Prema rečima stručnjaka za energetiku Željka Markovića, iako je cena aktivne električne energije i troška garantovanog snabdevača porasla za više od devet odsto, ostale tarifne stavke na računu nisu menjane, pa je stoga prosečna cena porasla osam odsto.

“Po novom cenovniku za garantovano snabdevanje, koji stupa na snagu 1. novembra, jedan kWh aktivne energije poskupeo je 9,28 odsto, dok je trošak garantovanog snabdevača povećan 9,66 odsto”, objasnio je Marković u izjavi za Betu.

On je rekao da, ako se izračuna prosečna cena kWh, na način kako to računa Agencija za energetiku Srbije (AERS), a koja se dobija kao ukupan prihod po računima za električnu energiju garantovanog snabdevača, podeljen sa ukupnom aktivnom energijom, pre i posle poskupljenja, prosečna cena struje biće veća osam odsto.

Tako je kWh, pre poskupljenja, po toj računici u proseku koštao 9,50 dinara, bez poreza i taksi, odnosno 13,31 dinar sa porezima i taksama, a posle poskupljenja 10,26 dinara, bez poreza i taksi, odnosno 14,29 dinara sa tim dažbinama.

Marković je rekao da će računi građanima u proseku biti povećani oko osam odsto, a tačan nivo povećanja računa zavisiće pre svega od potrošnje svakog od kupca, zbog postojanja tarifa (viša, niža ili jedna tarifa), kao i zona (zelena, plava i crvena).

“Da bi se lakše razumelo, na primer vlasnici jednotarifnih brojila koji troše 350 kWh mesečno, a taj nivo potrošnje je u zelenoj zoni, dobiće veće račune za 7,47 odsto, bez takse za javni medijski servis”, objasnio je Marković.

Kupcima koji ulaze u plavu zonu i troše 600 kWh mesečno, račun će, kao je rekao, biti veći 7,74 odsto, takođe bez takse za javni medijski servis.

Građanima i malim potrošačima koji, kako je naveo, mesečno troše 2.000 kWh i time ulaze u crvenu zonu, račun za struju, bez takse za javni medijski servis, biće veći za 8,89 odsto.

Najjeftiniji kilovat-čas kWh po EPS-ovom cenovniku u zelenoj zoni za potrošnju do 350 kWh od 1. novembra koštaće 2,277 dinara, umesto sadašnjih 2,084 dinara, što je rast 9,28 odsto.

Kilovat-sat u najjeftinijoj zelenoj zoni za potrošnju do 1.600 kWh će, umesto 8,336 dinara koštati 9,109 dinara.

Kada potrošnja domaćinstva premaši 350 kWh ulazi se u plavu zonu, gde će kWh jeftine struje umesto 3,126 dinara biti 3,416 dinara.

Kilovat-čas skupe struje u plavoj zoni poskupeće sa 12,504 na 13,6638 dinara, što je poskupljenje 9,28 odsto.

Cena jeftinog “crvenog” kWh je 6,252 dinara, a nova je 6,8319 dinara.

Skup “crveni” kWh trenutno košta 25,008 dinara, a od novembra će biti 27,3276 dinara, što je, takođe poskupljenje 9,28 odsto, prenosi Insajder.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!