Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Kostolac do...

Srbija: Kostolac do kraja 2024. dobija vetropark i solarnu elektranu

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Električna energija iz obnovljivih izvora čini oko 30 odsto ukupne proizvodnje “Elektroprivrede Srbije”. U cilju da taj procenat bude veći, EPS nastavlja realizaciju započetih i planira da pokrene nove projekte. U cilju razvijanja zelene energije, gradi se vetropark “Kostolac”, kao i solarna elektrana “Petka”.
U sastavu JP EPS trenutno se nalazi 15 hidroelektrana sa 49 hidroagregata, jedna reverzibilna hidroelektrana sa dva agregata, jedno pumpno postrojenje sa dve pumpe i 16 malih hidroelektrana. Ukupna snaga postrojenja je 3.015 megavata koji godišnje proizvedu oko 10,6 milijardi kilovat-časova zelene energije.
Značajno pojačanje u proizvodnji zelene energije trebalo bi da bude vetropark “Kostolac” – pilot projekat “Elektroprivrede Srbije” snage 66 megavata koji će električnu energiju da poizvodi uz pomoć vetra. On će se prostirati na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, a gradi se na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova “Kostolac”.
U vetroparku će se nalaziti 20 vetroturbina, a svaka će da ima snagu od 3,3 megavata, te se očekuje da će godišnja proizvodnja vetroparka biti 184 miliona kilovat-časova godišnje, što je dovoljno da se zelenom energijom snabde oko 30.000 domaćinstava.
Kako objašnjava rukovodilac programa projekata EPS Predrag Đorđević, početak izgradnje vetroparka je lokacija Klenovik.

– Novi energetski objekat vetropark je prvi ovog tipa u istoriji “Elektroprivrede Srbije”. Realizuje se na četiri lokacije. U pitanju je projekat razvoja obnovljive energije i on je od strateškog značaja za Srbiju. Projekat ima dva dela – prvi je projekat interne saobraćajnice, a sam put do kopa je završen. Drugi deo je isporuka i montaža glavne opreme. Imamo potpisan ugovor sa renomiranom kompanijom “Siemens Gamesa Renewable Energy” iz Danske – kaže Đorđević.
Izgradnja vetroparka počinje od mesta Klenovik u kom se nalazi i prva iskopana jama, koja je pozicija budućeg vetrogeneratora broj 18. Šipražje je raskrčeno, a jame iskopane, dok je naredni korak projekat za izvođenje na osnovu kojeg će doći i do izmena građevinskih dozvola.
– Očekujemo da isporuka radne opreme krene možda čak i u januaru i trajaće tri meseca. Oprema se Dunavom doprema do luke Smederevo, a potom specijalizovanim kamionima za transport do lokacije. Potom kreće montaža, koja će da bude završena krajem 2024. godine. Projekat se finansira iz inostranog zajma KfW banke u vrednosti od 80 miliona evra i realizuje u skladu sa strateškim ciljevima Republike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenih Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine – dodaje.
Projekcije se, pre svega, odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnju u Srbiji. EPS su odobrena i dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona evra.
– Projekat će se završavati sukcesivno. Poslednji stub biće završen 2024. godine. Potom sledi probni rad, a onda i priključenje na mrežu. Moja procena je da će vetropark da započne sa proizvodnjom struje sredinom prvog kvartala 2025. godine. Izdejstvovano je 90 odsto građevinskih dozvola, ali svaki projekat ima izazove. Neophodne su izmene građevinskih dozvola, ali je preduslov da izvođač radova dostavi dokumentaciju – objašnjava Đorđević.

Predviđena je i izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže, kao i saobraćajnica. U toku je izrada projekata za izvođenje za temelje i platforme. Završena je izgradnja četiri interne pristupne saobraćajnice. Za deo koji se odnosi na stalne priključke na državne puteve, u toku je dobijanje neophodnih dozvola za izvođenje radova.

Izgradnja solarne elektrane

Solarna elektrana “Petka” prvo je fotonaponsko postrojenje u EPS-ovom ogranku “Termoelektrane i kopovi Kostolac”, koje će se graditi na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa “Ćirikovac”. Imaće instalisanu snagu od 9,75 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 15,6 gigavat-časova.

SE “Petka” jedan je od projekata kojima se povećavaju kapaciteti EPS za proizvodnju zelene energije.

Solarni paneli prostiraće se na površini od 11,6 hektara. Planirana vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara i finansira se sredstvima EPS-a.

Predviđeni rok za realizaciju projekta je 15 meseci od trenutka kada se izvođač uvede u posao. Očekuje se da SE “Petka” bude na mreži krajem 2024. godine.

– Snaga solarne energije je 9,75 megavata i nalazi se na lokaciji jalovišta. Napravili smo ugovor sa firmom GAT iz Novog Sada vrednosti od oko milijardu i 109 miliona dinara. Aktivna površina je nešto manja od 12 hektara. Prostor je urastao u travu i šiblje. Uklonjeno je drveće i spremno je da se preda izvođaču – objašnjava Željko Ilić, direktor termoelektrane Kostolac B.

Planira se ugradnja 18.720 fotonaponskih modula. Oni će biti postavljeni pod uglom od 25 stepeni. Ova mala solarna elektrana imaće ukupno 98 invertora, od kojih će 97 imati snagu od 100 kilovata i jedan od 50 kilovata. Osim toga, solarna elektrana “Petka” imaće 10 transformatorskih stanica i jedno razvodno postrojenje, odakle će se struja plasirati na trafostanicu Požarevac.

– Efikasnost panela se povećala i sad ima 12 umesto 25 hektara. Rok trajanja panela je 25 godina i oni se zamene kada im padne efikasnost. Optimalni uslovi za solarni panel 21 do 25 stepeni. Kad su velike vrućine, efikasnost panela opada. Samo dodajemo snagu u žilu kucavicu koja napaja domaćinstva. Ova količina dovoljna je da snabde gradić od 45.000 stanovnika – dodaje, prenosi Telegraf.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Green Energy Investment gradi solarni park od 160 MW

Kompanija Green Energy Investment planira izgradnju solarne elektrane snage 160 MW u nikšićkom naselju Šipčanik. Energetski objekat gradiće se na više katastarskih parcela ukupne površine oko 228 hektara, KO Šipčano II. To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!