Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Vetropark Pupin...

Srbija: Vetropark Pupin obezbedio kredit od 91 milion evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Erste grupa i Erste banka u Srbiji su u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) odobrili kredit od 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka “Pupin” u Srbiji, koji će graditi kompanija Enlight Renewable Energy (Enlight), saopšteno je danas.

Taj finansijski paket, po oceni kreditora, značajno će doprineti ostvarivanju ključnog cilja – energetske diversifikacije u Srbiji.

Erste i EBRD će obezbediti paralelne kredite, svaki u vrednosti od 45,7 miliona evra, uključujući rezervne tranše za servisiranje duga. 

Lokalna ćerka firma kompanije Enlight iskoristiće taj novac za razvoj, izgradnju i rad vetroparka ukupne snage od 94 megavata (MW), koji su pokrenuli Enlight i New Energy Solutions, a koji je nazvan u čast jednog od najvećih srpskih naučnika, Mihajla Pupina. 

Očekuje se da vetropark “Pupin” počne da radi u drugoj polovini 2025. godine, kao proširenje postojećeg južnobanatskog vetroparka “Kovačica”, koji je takođe u vlasništvu kompanije Enlight i koji su finansirale iste banke 2017. godine.

Vetropark “Pupin” će moći da snabdeva čistom, “zelenom” električnom energijom više od 40.000 domaćinstava, što je ekvivalentno broju domaćinstava u gradu srednje veličine kao što je Zrenjanin. Takođe će pomoći da se smanji intenzitet emisije ugljen-dioksida u energetskom sektoru Srbije i podstakne tranzicija ka zelenoj ekonomiji. 

Ugalj i dalje dominira proizvodnjom električne energije u Srbiji, a finansijski paket dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa hitnom potrebom da se udalji od fosilnih goriva kako bi se suočila sa rešavanjem svojih dugoročnih, strukturnih energetskih izazova, navodi se u saopštenje Erste banke.

Istaknuto je da se tim finansiranjem podržava projekat koji je osvojio tržišnu premiju u okviru prve aukcije za obnovlјivu energiju u Srbiji za energiju vetra, koja je održana 2023. godine i na kojoj su dodeljene premije za kvotu od 400 MW. 

Očekuje se da će druga i treća runda aukcija za vetroparkove, svaka sa kvotom od 300 MW, biti održane 2024. i 2025. godine. Slične aukcije biće istovremeno i za solarne elektrane.

Plan sistema podsticaja razvijen je i pokrenut uz podršku EBRD, a finansirao ga je Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) sa ciljem podsticanja tržišne integracije obnovljivih izvora energije, jer izvođači dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, kao i prihod od prodaje električne energije, prenosi agencija Beta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Vetropark Pupin imaće 16 vetroturbina ukupne snage 94 MW

U izgradnju vetroparka "Pupin", koji će biti lociran na teritoriji opštine Kovačica, biće uloženo oko 100 miliona evra. Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da će se strujom koju proizvede snabdevati oko 40.000 domaćinstava u Srbiji. Ugovori o...

Severna Makedonija: CIF odobrio 85 miliona dolara za postepeno izbacivanja uglja

Multilateralni zajmodavac Climate Investment Funds (CIF) saopštio je da je odobrio investiciju od 85 miliona dolara za pomoć Severnoj Makedoniji da postupno ukine energiju iz uglja u korist obnovljivih izvora energije. Kao deo investicione platforme za energetsku tranziciju, koja je pokrenuta tokom...

Rumunija: Erste objavio izglede za akcije Hidroelektrike

  Austrijska finansijska grupa Erste revidirala je, u belešci za investitore, svoje preporuke za akcije rumunske hidroenergetske grupe Hidroelektrika, procenjujući ciljnu cenu na 130 leva (16,1 evro) po deonici, što je za oko 5% iznad trenutne tržišne cene. Kapitalizacija kompanije u skladu sa...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!