Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Vetropark Pupin...

Srbija: Vetropark Pupin obezbedio kredit od 91 milion evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Erste grupa i Erste banka u Srbiji su u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) odobrili kredit od 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka “Pupin” u Srbiji, koji će graditi kompanija Enlight Renewable Energy (Enlight), saopšteno je danas.

Taj finansijski paket, po oceni kreditora, značajno će doprineti ostvarivanju ključnog cilja – energetske diversifikacije u Srbiji.

Erste i EBRD će obezbediti paralelne kredite, svaki u vrednosti od 45,7 miliona evra, uključujući rezervne tranše za servisiranje duga. 

Lokalna ćerka firma kompanije Enlight iskoristiće taj novac za razvoj, izgradnju i rad vetroparka ukupne snage od 94 megavata (MW), koji su pokrenuli Enlight i New Energy Solutions, a koji je nazvan u čast jednog od najvećih srpskih naučnika, Mihajla Pupina. 

Očekuje se da vetropark “Pupin” počne da radi u drugoj polovini 2025. godine, kao proširenje postojećeg južnobanatskog vetroparka “Kovačica”, koji je takođe u vlasništvu kompanije Enlight i koji su finansirale iste banke 2017. godine.

Vetropark “Pupin” će moći da snabdeva čistom, “zelenom” električnom energijom više od 40.000 domaćinstava, što je ekvivalentno broju domaćinstava u gradu srednje veličine kao što je Zrenjanin. Takođe će pomoći da se smanji intenzitet emisije ugljen-dioksida u energetskom sektoru Srbije i podstakne tranzicija ka zelenoj ekonomiji. 

Ugalj i dalje dominira proizvodnjom električne energije u Srbiji, a finansijski paket dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa hitnom potrebom da se udalji od fosilnih goriva kako bi se suočila sa rešavanjem svojih dugoročnih, strukturnih energetskih izazova, navodi se u saopštenje Erste banke.

Istaknuto je da se tim finansiranjem podržava projekat koji je osvojio tržišnu premiju u okviru prve aukcije za obnovlјivu energiju u Srbiji za energiju vetra, koja je održana 2023. godine i na kojoj su dodeljene premije za kvotu od 400 MW. 

Očekuje se da će druga i treća runda aukcija za vetroparkove, svaka sa kvotom od 300 MW, biti održane 2024. i 2025. godine. Slične aukcije biće istovremeno i za solarne elektrane.

Plan sistema podsticaja razvijen je i pokrenut uz podršku EBRD, a finansirao ga je Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) sa ciljem podsticanja tržišne integracije obnovljivih izvora energije, jer izvođači dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, kao i prihod od prodaje električne energije, prenosi agencija Beta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Crna Gora: EBRD pozajmljuje CGES-u 28 miliona evra za nadogradnju trafostanice

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje kredit sa državnim garancijama crnogorskom operatoru prenosnog sistema CGES-u, vredan do 28 miliona evra. Sredstva će se koristiti za nadogradnju trafostanice Brežna.-Projekat je veoma značajan jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive...

Rumunija: PPC pozajmljuje 200 miliona evra od EBRD-a za nadogradnju distributivne mreže

Kompanije Retele Electrice, deo grčke PPC grupe, potpisale su kreditne ugovore u vrednosti od milijardu leva (oko 200 miliona evra) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Bankom Transilvania, BCR i ING Bankom Rumunija.Sredstva će se koristiti za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!