Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Vetroelektrana Bela...

Srbija: Vetroelektrana Bela Anta imaće snagu od 300 MW

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vetropark Bela Anta u Dolovu, za koji je kompanija Wellbury-Bela Anta d.o.o. iz Beograda dobila lokacijsku dozvolu za projekat izgradnje još pre sedam godina, imaće ukupnu instalisanu snagu od 300 MW umesto prvobitno predviđenih 120 MW, objavila je eKapija.

To je utvrđeno Odlukom o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije na području Bela Anta u Dolovu koji je Skupština grada Pančeva donela u oktobru.

Kako piše eKapija, u odluci se navodi da se na predviđenom prostoru u dve celine planira izgradnja vetroelektrana sa maksimalnom jediničnom snagom vetrogeneratora do 6,5 MW, sa maksimalnim brojem do 75 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage vetroelektrana do 300 MW, koje će biti priključene na prenosni ili distributivni elektroenergetski sistem, a sve prema uslovima nadležnih operatora energetskih sistema.

„U slučaju povećanja jedinične snage vetrogeneratora, broj turbina će biti manji od 75, odnosno, pri maksimalnom broju turbina od 75, pojedinačna snaga mora biti manja od 6,5 MW, da bi se ispoštovala ukupna maksimalna instalisana snaga 300MW ove vetroelektrane“, objašnjeno je u dokumentu u koji je uvid imala eKapija.

Najveća visina vetrogeneratora, uključujući lopaticu turbine u uspravnom položaju, biće maksimalno 200 metara.

U okviru infrastrukturnog kompleksa Bela Anta planirane su dve celine. Prva celina trebalo bi da ima oko 50 vetrogeneratora, , biogasno postrojenje, upravnu zgradu i transformatorsku stanicu u funkciji vetroelektrana.

U celini 2 planirana je izgradnja vetrogeneratorskog polja sa oko 25 vetrogeneratora ukupne snage oko 80 MW, u okviru kog je planirana realizacija jedne ili više vetroelektrana.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Srbija: Beograd i Novi Sad prvi dobijaju pametna brojila

Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. To je lepa vest za građane, jer će daljinsko očitavanje pametnih brojila eliminisati eventualne greške u očitavanju potrošnje. „Za prvu...

BiH: Vjetroelektrane Čardakov će graditi VE od 50 MW

Kompanija Vjetroelektrane Čardakov odlučila je da izgradi vetroelektranu na planini Vlašić u Travniku. Kompanija je saopštila da na lokaciji nema objekata koji bi mogli da utiču na položaj vetroparka. Koncesiono područje za vetropark predviđa putnu i energetsku infrastrukturu. Utvrđivanje potencijala...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!