Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoSrbija: Da li...

Srbija: Da li tačka na projekat Jadar postaje zarez?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Neobična situacija desila se u četvrtak na događaju “Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023“. Događaju su između ostalih prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre. Bila je to prilika da šta se krije iza pisma o namerama koje je Vlada potpisala sa Evropskom unijom o strateškom partnerstvu, a u kojem se pominje i litijum. Pokušaj da ministarki postavimo pitanje da li to znači da je izbrisana tačka koju je Vlada Srbije stavila na projekat iskopavanja litijuma u Srbiji, završio se tako što se ministarka povukla a umesto nje je pred našu kameru stao evropski ambasador Žiofre.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović. Foto: Srđan Ilić

Gotovo da je ispod radara prošla informacija da je Vlada Srbije sa Evropskom unijom 22. septembra pismo o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum. Ovo je prilikom posete Njujorku, govoreći o čitavom nizu drugih tema, pomenuo prvo predsednik Srbije bez ikakvih detalja.

Kako je rekao Srbija je sa Unijom potpisala važan akt oko minerala, sirovina.

”Da nam se ne desi neki litijum u budućnosti, a da nam neko kaže nemate po evropskim standardima”, rekao je predsednik 22. septembra ove godine prilikom posete Njujorku. 

Danas je bila prilika da dobijemo pojašnjenje. To smo jasno stavili do znanja i ministarkinoj saradnici zaduženoj za saradnju sa medijima. 

Ministarka je stala pred kamere, dok je šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji stajao sa strane. Kada je novinar Insajdera trebalo da postavi pitanje, savetnica za medije ministarke pozvala je ambasadora da stane pred kamere Insajdera. 

Iako je više puta novinarka Insajdera naglasila da je to pitanje za ministarku – odgovor nismo dobili jer se Dubravka Đedović Handanović okrenula i otišla kada je ambasador Žiofre odgovorio na pitanja.

Insajder televizija: Zanima me pre svega pismo o strateškim namerama, tiče se razvoja baterija i saradnje na strateškim sirovinama, uključujući litijum. Šta ovo znači kada je reč o iskopavanju u Srbiji? Pitanje je i za ministarku naravno. 

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji: Hvala na pitanju. To je bilo pismo o namerama o strateškom partnerstvu potpisano u septembru o kritičnim mineralima i baterijama. Veoma smo zadovoljni što je ovo pismo potpisano. To je važan korak za stvaranje održivog i konkurentnog ekosistema u Srbiji. Dualna tranzicija, digitalna i zelena, odrediće sudbinu sveta, Evrope, Srbije, tako da smo veoma smo zadovoljni što Srbija planira da iskoristi svoj potencijal da doprinese ovoj transformaciji širom sveta. Radujemo se zajedničkoj saradnji. Razvoj baterija u Srbiji koristeći kritični materijal ima veliki potencijal u smislu ekonomskog razvoja za Srbiju, u smislu dobro plaćenih poslova. Naravno sve ovo mora da bude urađeno u skladu sa najvišim ekološkim standardima o kojima Evropska unija veoma vodi računa, nešto o čemu brinemo. Zato se radujemo napretku u ovom smeru. To je nešto što će Srbiju dodatno približiti Evropskoj uniji.

Insajder televizija: Da li ovo znači otvaranje rudnika u dolini Jadra, rudnika litijuma?  

Žiofre: Ovo je pismo o namerama da radimo na brojnim pitanjima, ovo je mnogo sveobuhvatnije. Ovo je pitanje razvoja kompletnog ekosistema između Srbije i EU kako bi se razvlia mobilnost zasnovana na električnoj energiji.

Dakle moramo još da radimo. Pismo o namerama je potpisano to znači interes i nameru da radimo ali naravno moramo da preduzmemo dodatne korake. 

Insajder televizija: Ali vi znate da je Vlada Srbije stavila tačku na ovaj projekat, pa možda i za našu ministarku i za vas, da li je ova tačka izbrisana? 

Dubravka Đedović Handanović: Nisu bili razgovori o projektu. To je pismo o namerama.  

Žiofre: Ovo je filozofija, pristup Evropske unije ovim važnim pitanjima, ovo je pristup o kojem razgovaramo sa svim svojim partnerima uključujući Srbiju. Hvala mnogo. 

Nije to samo pismo o namerama. Devet meseci nakon što je Vlada Srbije stavila tačku na projekat Jadar, a posle velikih protesta, slovačka kompanija Inobat koja ima očiglednu podršku Evropske unije i u kojoj je partner Rio Tinto i saopštila je da je sa Vladom Srbije potpisala Memorandum o izgradnji fabrike baterija u Srbiji. Vlada se u vezi sa ovim nije oglašavala niti je dostavila Memorandum na zahtev novinara Insajdera.

Kompanija Inobat nedavno se oglasila ponovo. Saopštili su da su sa Ministarstvom finaijsa Vlade Srbije i opštinom Ćuprija potpisali dokument o izgradnji fabrike u toj opštini. 

Sve to se dešava uprkos odluci Vlade iz januara 2022.  

Ana Brnabić, premijerka:  Ispunili smo sve zahteve i stavili tačku na Rio Tinto.

Insajder televizija: Povodom ukidanja Uredbe o prostornom planu Jadar rekli ste da je time stavljena tačka na Rio Tinto. Moje pitanje je da li je stavljena tačka i na rudnik?

Ana Brnabić: Apsolutno je stavljena tačka na to. Apsolutno.

Sumnju da se nastavlja rad na otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra budi i to što su nakon stavljanja tačke predstanvnici vlasti koristili svaku priliku da kažu da je to bila pogrešna odluka i da je rudnik litijuma bio velika šansa za srbiju. Za rudnik još ili nije završena ili nije objavljena studija uticaja na životnu sredinu, dok brojni stručnjaci upozoravaju da bi posledice mogle da budu ozbiljne, prenosi Insajder.

https://insajder.net/teme/da-li-je-tacka-na-litijum-postala-zarez-i-zasto-na-to-pitanje-umesto-resorne-ministarke-odgovara-evropski-ambasador

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

EU: EK pripremila listu prioritetnih projekata za razvoj elektromreža

Europska komisija izradila je plan za poticanje ulaganja u električne mreže, priloživši popis od 68 projekata sa statusom prioriteta koji osigurava kraći postupak pribavljanja dozvola i financijsku podršku EU, pokazuje nacrt dokumenta. Prema procjenama EU-a, Europa mora u ovom desetljeću...

Bugarska: Šel planira da instalira 64 punjača za EV

Šel Bugarska planira da do kraja 2025. godine instalira 64 punjača za električna vozila na 16 benzinskih stanica u zemlji, prema rečima Nikolaja Bogdanova, direktora za trgovinu. Šel Bugarska će delimično finansirati projekat sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Evrope...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!