Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Tokom važenja...

Srbija: Tokom važenja ugovora o premiji za vetroelektrane zemlja će prihodovati između 240 i 600 miliona evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane, prihodovati između 240 i 600 miliona evra, na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi, prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar je oko 68 evra po megavat času (MWh) dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po MWh.

“S obzirom da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, država Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina”, kažu u resornom ministarstvu.

Prema trenutnim projekcijama, kako se ocenjuje, 2026. godine će to biti oko 60 miliona evra.
Ministarstvo rudarstva i energetike u saopštenju navodi i da se pobednici na aukciji obavezuju da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve ili tri godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

“Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu ikada. Rađene su po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina”, ističe se.

U saopštenju se dodaje i da zemlje u regionu poput Hrvatske, takođe pokušavaju da sprovedu u delo ovo što je Srbija učinila, ali im realizacija do sada nije uspela.

Podseća se da su pobednici na aukcijama za vetroelektrane, kompanije iz Srbije, Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih su neke kotirane na svetskim berzama.

Dodaje se da je ceo ovaj proces koji je imao tehničku podršku EBRD-a bio efikasan, transparentan i digitalizovan i da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače.


Ministarstvo rudarstva i energetike naglašava i da su priznati svetski i evropski stručni časopisi pohvalili Srbiju za uspešno sprovedene prve aukcije, kojima će zeleni kapaciteti naše zemlje biti praktično duplirani, prenosi Euronews.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Srbija: Bez poskupljenja struje – ministarka

Energetska situacija u Srbiji je stabilna, a nema potrebe za daljim uvećanjem cene struje, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. "Situacija energetska je stabilna, imamo dovoljno rezervi, osim ukoliko se ne desi nešto na šta ne možemo...

Hrvatska: Prosečna cena na CROPEX DAM dostigla 96,6 evra/MWh u novembru

Prosečna bazna cena električne energije na dan unapred tržištu na hrvatskoj energetskoj berzi CROPEX u novembru iznosila je 96,6 evra/MWh, što je za 7% manje nego u oktobru. Prosečna vršna cena dostigla je 114,61 evra/MWh, za 2% više u odnosu na...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!