Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaSrbija spremna da...

Srbija spremna da kupuje tečni gas iz Crne Gore

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, razgovarali su u Beogradu o važnim pitanjima – od infrastrukturnih pitanja, izgradnji autoputeva koji će nas povezivati, da iz Beograda do Podgorice stignemo za 4,5 sata, potrebi za daljom izgradnjom željezničke pruge, daljim povezivanjem i u energetskom smislu.

To se, kaže Vučić, odnosi na dalekovod Pljevlja-Bajina Bašta, kod kojeg postoje tehnička neslaganja i problemi, što se danas analiziralo.

Govorilo se i o najavi iz Crne Gore koja namerava da napravi terminal za tečni gas u Baru.

  • Srbija je zainteresovana da deo tog tečnog gasa kupuje, zato smo spremni da čelične cevi odmah pustimo prema mjernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, mi Zlatibor – Prijepolje – Bijelo Polje mjerna stanica, da bismo mogli da se povežemo i da značajne količine tog gasa preuzimamo – rekao je Vučić.

Naveo je da bi dnevno bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara, što, ističe, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti snabdijevanja i diversifikaciji gasnog snabdijevanja u budućnosti.

Uvođenja direktnog platnog prometa

Govorilo se i o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje.

  • Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da su neistiniti navodi da će Banka Poštanske štedionice kupiti Prvu banku iz Crne Gore, prenosi ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HEP pokrenuo novi blok u kombinovanoj gasnoj elektrani EL-TO Zagreb

HEP je pokrenuo novi blok u sklopu kogeneracionog postrojenja Elektrana-toplana Zagreb. Nova termo jedinica ima snagu za električnu energiju od 150 MW, a za toplotnu energiju 114 MW. Vrednost projekta je 140 miliona evra. Novi blok u sastavu Elektrane-toplane Zagreb...

Evropa: Tržišta energije i dalje ranjiva

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da energetska kriza još nije završena i da razlozi zbog kojih je uspostavljena nisu eliminisani. Navodi da je ključna preporuka Brisela o radu na poboljšanju prenosne mreže Evropa je spremno ušla u grejnu sezonu,...

Bugarska: Teškoće u naplati takse na tranizit ruskog gasa

Bugarska je spremna za poteškoće u naplati novog poreza na tranzit ruskog gasa što je mera koja je izazvala zabrinutost oko cene snabdevanja ovim energentom širom jugoistočne Evrope, prenosi Blumberg. Vlada će prilagoditi budžetski plan za narednu godinu kako bi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!