Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Solarna elektrana...

Srbija: Solarna elektrana od 3 MW gradiće se u Vranju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nedavno je Grad Vranje sa američkom kompanijom potpisao ugovor o izgradnji solarne elektrane u blizini tog grada, prenosi RTS.

Gradiće se na mestu “Gornje livade”, gde je sada samo livada, a planirano je da zbog velikog broja sunčanih dana u godini koje Vranje ima, energiju Sunca na tom prostoru iskoristi.

Solarna elektrana snage 3 megavata obuhvataće područje od oko 250 hektara. Parcele se nalaze nedaleko od grada, na teritoriji sela Soderce. Po najavama iz gradske uprave izgradnja solarne elektrane trebalo bi da počne u proleće naredne godine.

– Privatni investitor je od grada tražio pre svega logističku podršku. Prilikom obilaska institucija, vađenja dozvola, da mi pomažemo, da ih upućujemo gde bi trebalo da ide, šta treba da rade. U toku je izrada plana detaljne regulacije jer je to preduslov za dobijanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za izgradnju tog objekta – navodi Miodrag Protić, član gradskog veća zadužen za infrastrukturu, piše RTS.

Po ugovoru, kompanija će plaćati godišnju nadoknadu gradu u iznosu od 1 odsto bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije.

Sunčevu svetlost za proizvodnju struje u svom domaćinstvu gotovo godinu dana koristi Igor Milanović. Uložio je u ugradnju solarnih panela i prateće opreme oko 9.000 EUR.

– Po 25 odsto je išla subvencija od Republike i od Grada, ostala novčana sredstva smo mi obezbedili. Ja svaki mesec pratim otprilike koliko sam potrošio, koliko sam platio i koliko bih platio. Do sada, zaključno sa julom, meni je dobit negde oko 51.000 dinara, s tim što sam počeo krajem prošle godine – kaže Milanović.

I zgrade i pojedinačni objekti koriste energiju Sunca, a u gradu je opredeljeno još 10 povoljnih lokacija za potencijalne solarne elektrane. U planinskom predelu Poljanice planirano je da u narednom periodu bude napravljena i vetroelektrana.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Novi gasovod plaćen 94 miliona evra ali pitanje je ima li Azerbejdžan dovoljno gasa

Novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske zavšen je ovih dana, a u njega je uloženo blizu devet miliona evra više od planiranog novca, kako bi se obezbedila sigurnost u snabdevanju gasom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da Azerbejdžan, od kog...

Region JIE: Prodaja pljevaljskog uglja EPS-u – dva ugovora, dve smene

Elektroprivreda Srbije (EPS) je jednostrano raskinula ugovor o kupovini mrko-lignitnog uglja od Rudnika uglja Pljevlja, koji je potpisan maja 2022. godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši direktor Rudnika Milan Lekić. Taj ugovor istražuje Specijalno državno tužilaštvo (SDT)...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!