Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Investicije u...

Srbija: Investicije u vetar i solar premašiće milijardu evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sa novih 700 megavata iz energije vetra i sunca, Srbija će u naredne tri godine udvostručiti kapacitete obnovljive energije. Zelene investicije, od preko milijardu evra, donela je prva aukcija koju je naša zemlja organizovala za kapacitete obnovljive energije.

Srbija već ima osam vetroparkova, a prvo nadmetanje stranih i domaćih investitora za tržišne premije pokrenuće gradnju još devet elektrana koje će proizvoditi struju iz vetra i sunca. To zemlji donosi energetsku nezvisnost, a na aukciji je postignuta i povoljna cena struje.

“Mi smo vrlo zadovoljni prvom aukcijom u Srbiji, bila je najveća u regionu i to su odlični, zreli projekti. Što se tiče cena, svakako je bila konkurencija, bilo je ponuda ispod projektovane cene što je sjajan znak”, kaže Mateo Кolanđeni, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

“Nadmetanjem investitora postignuta cena gotovo dvostruko je niža od trenutne tržišne, što će značiti dodatne prihode za naš energetski sistem. A građani će imati više čistijih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2. Uspešno sprovedene aukcije su najbolji poziv za druge zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energtike“, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike. 

Najvažnije je što je i EPS-u odlučan da ubrza započete zelene projekte – vetropark i solarnu elektranu u Кostolcu, a prioritet zemlje je izgradnja hidrolektrane Bistrica. 

“Bistrica snage 680 megavata predstavlja jedan od najvažnijih u našoj novijoj istoriji. Ova reverzibilna hidrolektrana omogućiće balasiranje i stabilnost elektroenergetskog sistema, ne samo Srbije već i regiona”, kaže Dušan Živković, generalni direktor EPS-a. 

U “Udruženju obnovljive izvora energije Srbije” podsećaju da su prvu aukciju obeležile investicije u vetar, dok je interesovanje za gradnju velikih solarnih elektrana manje. Očekuje se da naredne aukcije i to promene, prenosi RTS.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!