Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: SEEPEX pokrenuo...

Srbija: SEEPEX pokrenuo tržište električne energije unutar dana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Trgovanje na unutar-dnevnom tržištu struje sprske berze SEEPEX počelo je danas u 10 časova, piše Balkan Green Energy News.

Pored već postojeće usluge „dan unapred“, SEEPEX je uveo tržište i koje važi unutar dana, čime je organizovano tržište električne energije u Srbiji zaokruženo.

Prva isporuka struje sa unutar-dnevnog tržišta dostupna je od podneva.

SEEPEX je registrovao 20 učesnika na unutar-dnevnom tržištu, među kojim su „EN-I, EFT, Interenergo, Elektroprivreda Srbije (EPS), Hrvatska elektroprivreda (HEP Group), Holding Slovenske elektrarne (HSE), Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), Danske Commodities, NIS.

Srpska energetska berza ima ukupno 37 članova.

SEEPEX je ranije saopštio da bi pokretanje unutar-dnevnog tržišta električne energije približilo zemlju pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu, stvorilo uslove za lakšu integraciju obnovljivih izvora energije i ubrzalo energetsku tranziciju.

Nova platforma je prvi rezultat saradnje SEEPEX-a i slovenačke berze „BSP SouthPool“, nakon što su u decembru formirali Alpsko-jadransku dunavsku berzu električne energije, prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

SEEPEX je donedavno bila jedina berza električne energije na Zapadnom Balkanu. Albanija i Crna Gora uvele su svoja tržišta dan unapred u aprilu, a zatim Severna Makedonija u maju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Proizvodnja električne energije dostigla 3,15 TWh u septembru

Proizvodnja električne energije u Bugarskoj u septembru 2023. smanjena je za 4% u odnosu na avgust, na 3.149 GWh, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku. U istom periodu potrošnja električne energije smanjena je za 11%, na 2.306 GWh. Potrošnja...

Hrvatska: Rekordan volumen na dan unapred tržištu – 41.606,9 MWh

Na aukciji održanoj 30. novembra 2023. godine na hrvatskom dan unapred tržištu za isporuku električne energije 1. decembra, ostvaren je ukupan volumen trgovine električnom energijom u iznosu od 41.606,9 MWh, saopštio je CROPEX. Najveći satni volumen ostvaren je u 6....

Srbija: EPS je tempirana bomba srpskih javnih finansija

U Srbiji krčag ide na vodu dok se ne razbije. Elektroprivreda Srbije se u prethodnoj deceniji iz godine u godinu urušavala, dok u decembru 2021. nije došlo do kolapsa proizvodnje. Od tog trenutka sprovedene su hitne i bolne mere...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!