Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija pokriva potrošnju...

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje.

Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na svom Tviter nalogu konsultant za energetiku Nenad Jovanović, odnosno na taj način je obezbedila 20 odsto potrebne energije tokom pet sati. Isto se desilo i 13. aprila kada je takođe tokom pet sati trgovanja, besplatno preuzeto više od 20 odsto potrošnje električne energije.

Ovakve stvari se inače dešavaju na svim berzama i tržištima s obzirom na to da se struja iz obnovljivih izvora poput vetroparkova i solarnih panela može proizvoditi uglavnom preko dana.

Solarni paneli primera radi ne mogu da proizvode struju noću. Proizvođači sve dobijene količine plasiraju u mrežu, ali se nekada desi da one budu znatno iznad potreba konzuma u tom trenutku.

S obzirom na to da veliki broj proizvođača struje iz solara i drugih OIE nema skladištne kapacitete jedina mogućnost koja im preostaje, a da to nije prekid proizvodnje, jeste plasiranje struje u prenosnu mrežu.

Da bi se rešila situacija sa prekomernim količinama struje i preopterećenjem mreže proizvođači su prosto prinuđeni da kupcu, koji u svojim reverzibilnim hidroelektranama ima mogućnost skladištenja, potpuno besplatno ili po veoma niskim cenama ustupe svoju električnu energiju.

Sve navedeno ide u prilog kupaca, poput recimo Elektroprivrede Srbije, koja u svom sastavu ima reverzibilne hidro kapacitete, pa ne samo da struju iz OIE može da dobije potpuno besplatno već istovremeno i da stvori rezerve električne energije u svojom postrojenjima.

To dodatno pogoduje poslovanju EPS-a s obzirom na to da tako sačuvanu energiju može da proda na tržištu kada je njena cena skuplja.

U pojedinim zemljama, poput Nemačke, postoji i takozvana negativna cena.

Reč je naime o cehu koji plaća proizvođač u situaciji kada ima višak proizvedene struje što mu stvara obavezu “penala”, odnosno da plati kupcu koji je preuzima.

U Srbiji pak, ta opcija ne postoji već je struju jedino moguće ustupiti besplatno.

Razlog za to je taj što ne postoji potrebna zakonska regulativa, vezana za PDV, koja bi omogućila formiranje negativne cene na berzi struje koja posluje u Srbiji.

Da kojim slučajem takva regulativa postoji, prema nekim procenama za pet sati trgovanja besplatnom strujom koju je Srbija ostvarila tokom protekla dva vikenda bi bilo inkasirano između 50 do 130.000 evra.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković ističe da bi i u Srbiji trebalo uvesti kategoriju negativne cene koja postoji u nekim razvijenim zemljama i da bi to, između ostalog, išlo i u korist Elektroprivrede Srbije.

– Hipotetički, EPS na našoj berzi može da preuzme dnevno proizvedene viškove struje potpuno besplatno što predstavlja finansijsku korist kao i da tu struju kasnije proda u trenutku kada je ona skuplja. Još bolja varijanta u specifičnim uslovima u kojima postoje viškovi struje iz obnovljivih izvora poput vetroparkova i solara je da prodavac kupcu plati za preuzete količine koje nisu potrebne konzumu u tom trenutku. To u Srbiji nije moguće, jer ne postoji odgovarajuća regulativa koja bi tako nešto omogućila. Svakako je da bi je trebalo doneti i na taj način omogućiti formiranje negativnih cena. To rešenje postoji u razvijenim zemljama i nema razloga da ne bude primenjeno i kod nas – objašnjava Rajaković.

Prema njegovim rečima, fenomen viškova na prenosnoj mreži će da postoji, u aktuelnom obimu, sve dok se ne izgradi dovoljan broj skladištnih kapaciteta za čuvanje struje proizvedene iz obnovljivih izvora.

– Najnepopularniji način je zaustavljanje proizvodnje zbog viškova struje. Jednostavno, nikada nije dobro da proizvodnja stoji kada ju je moguće sprovoditi. Negativna cena takođe ima svoju ulogu u ovom slučaju, a isto važi i za skladištne prostore, koji bi proizvođačima omogućili da struju čuvaju i prodaju je po tržišnoj ceni – kaže naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Željko Marković takođe navodi za Danas da kod nas nema negativnih cena, ali da ih svakako treba uvesti.

– Poenta sa tim cenama nije da neko zaradi već da se proizvođači nateraju da svojom proizvodnjom bolje upravljaju i da ne puštaju struju u mrežu kada to nije potrebno. Sadašnji sistem je postavljen tako da ako injektuje više energije od svoje planirane pozicije, neće da plati ništa, što mu daje lagodnu poziciju, a pritisak šta da se radi sa tom energijom prelazi na operatora, u našem slučaju Elektromrežu Srbije. Negativne cene bi penalisale proizvođače pa bi oni bili odgovorniji u upravljanju svojom proizvodnjom – zaključuje naš sagovornik, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Engie kompletirao kupovinu vetroparka od 80 MW

Engie je završio proces kupovine operativne onšor vetroelektrane kapaciteta 80 MW, koja je bila u vlasništvu EnerCap Capital Partners Group i EP Global Energy. Smešten u gradu Chirnogeni, u okrugu Konstanca, vetropark proizvodi godišnje oko 180 GWh električne eneregije,...

Hrvatska: Woodburn Capital planira da sklopi PPA ugovore u regionu

Woodburn Capital Partners, kompanija specijalizovana za ulaganja u obnovljive izvore energije, planira da svoje ugovore o kupovini električne energije (PPA) predstavi kompanijama u Hrvatskoj i region, želeći da postane vodeći proizvođač i operator obnovljivih izvora energije u centralnoj, istočnoj...

Grčka: Američki DFC zainteresovan za učešće u projektu Great Sea Interconnector

Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) izrazila je interesovanje za učešće u projektu podmorske interkonekcije poznate kao Great Sea Interconnector, koji treba da poveže električne mreže Grčke, Kipra i Izraela, saopštio je grčki Nezavisni operater prenosa energije (IPTO). Sa kapacitetom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!