Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Nadzorni odbor...

Srbija: Nadzorni odbor Srbijagasa usvojio finansijske izveštaje za 2022. godinu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nadzorni odbor Javnog preduzeća Srbijagas usvojio je redovne finansijske izveštaje preduzeća za prošlu godinu, bilans stanja i bilans uspeha po delatnostima, kao i izveštaj o realizaciji godišnjeg Programa poslovanja JP Srbijagas, u kojima su iskazani dobri rezultati.

Predsednik Nadzornog odbora Muamer Redžović pohvalio je napore i aktivnosti svih zaposlenih i menadžmenta za postizanje dobrih rezultata u jednoj veoma teškoj godini, sa rekordnim cenama gasa na tržištu i godini velike neizvesnosti u snabdevanju.

Ipak, kako je istakao, preduzeće je ispunilo sve svoje zadatke i uspelo da odgovori i na povećane zahteve i potražnju investitora za prirodnim gasom, što je rezultat činjenice da je država Srbija stvorila takvu privrednu klimu i uslove u kojima je evidentan dolazak sve većeg broja stranih kompanija, koje traže da u našim industrijskim zonama imaju gas kao energent sa velikim prednostima.

Izveštaji su usvojeni na sednici 23. februara, objavio je Srbijagas.

Na sednici, kojoj je predsedavao predsednik Nadzornog odbora Redžović, rečeno je da je preduzeće u protekloj godini, kao rezultat svih poslovnih aktivnosti menadžmenta, Nadzornog odbora i svih zaposlenih, ostvarilo pozitivna kretanja većine osnovnih finansijskih pokazatelja poslovanja i iskazalo poslovnu i neto dobit.

Poslovanje Srbijagasa obeležile su aktivnosti na sigurnom snabdevanju tržišta prirodnim gasom, kao i na strateškim investicionim projektima, prilagođavanju poslovanja uslovima rekordnog rasta cena gasa u Evropi i svetu, kao i nastavku napora u cilju poboljšanja svih parametara poslovanja.

Ukupna nabavka prirodnog gasa povećana je u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, na šta je, pre svega, uticalo to što je tokom izveštajnog perioda vršeno utiskivanje gasa u PSG Banatski Dvor, a po prvi put obezbeđene su i dodatne zalihe u skladištima u Mađarskoj, i to u kontinuiranoj saradnji sa Vladom Srbije, nadležnim ministarstvima i svim relevantnim institucijama.

Prilikom predstavljanja ovih završnih godišnjih poslovnih i finansijskih izveštaja članovima Nadzornog odbora, rečeno je da je u toku 2022. godine, posle niza godina, došlo do promene regulisanih prodajnih cena prirodnog gasa u delatnosti javno snabdevanje, a nove prodajne cene primenjene su od 1. avgusta.

Istaknuto je i to da je Vlada Srbije, kao meru ublažavanja posledica i negativnih efekata energetske krize na budžet kupaca, donela uredbe o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlika u ceni u slučaju poremećaja na tržištu, kao i to da je tokom prošle godine, Vlada donela i Uredbu o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom kojom su od 1. oktobra promenjeni referentni uslovi za merenje i obračun tog energenta, u smislu da je umesto standardnog kubnog metra uveden kilovat čas.

U usvojenim dokumentima stoji i da je u 2022. nastavljena izgradnja energetskih objekata i priključnih gasovoda širom Srbije, a najveća ulaganja izvršena su u gasovode Aleksandrovac-Tutin, Beograd-Valjevo-Loznica i gasifikaciju Zemuna, Sremske Mitrovice, Zrenjanina i drugih gradova.

S tim u vezi, rečeno je da su investiciona ulaganja u delatnost Operatora distributivnog sistema znatno veća u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

Imajući u vidu i dalje prisutne specifične ekonomske i političke uslove, i pre svega, neizvesnost u energetskom sektoru u Evropi i svetu, Javno preduzeće “Srbijagas” će i u narednom periodu nastaviti maksimalne aktivnosti u cilju obezbeđenja sigurnosti i potpunog snabdevanja tržišta prirodnim gasom, pod optimalno mogućim uslovima i uz saradnju sa ministarstvima i osnivačem, Vladom Srbije, naveo je Srbijagas.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Od maja jeftinija struja za kompanije

Primena nove metodologije počinje u novembru ove godine, a na ovaj način biće izbegnute drastične razlike u odnosu na tržište u vreme niskih, ali i visokih cena električne energije Privreda „sitno broji” do 1. maja, kada je realno očekivati da...

Srbija: Australijski Strickland Metals preuzeo projekat zlata Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!