Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Ko može...

Srbija: Ko može da bude strateški partner u izgradnji velikih solarnih elektrana?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada Srbije donela je uredbu o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, a planirano je da izgradnja solarnih elektrana bude završena do 1. juna 2028. godine, objavila je eKapija.

Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc), sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage minimalno 200 MW i mogućnosti skladištenja od 400 MWh i biće u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, koja će njima i upravljati.

U uredbi se ističe da se prilikom izbora strateškog partnera ne primenjuju propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisi kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo, već da se javni poziv sprovodi primenom načela javnog nadmetanja na osnovu prikupljenih ponuda, načela transparentnosti i zabrane diskriminacije, načela zaštite životne sredine i načela efikasnosti.

Podnosilac ponude može biti domaće i strano pravno lice, kao i konzorcijum domaćih i/ili stranih pravnih lica. Traži se iskustvo u izgrađenih najmanje 25.000 MW elektroenergetskih projekata, kao i više od 5.000 zaposlenih.

Podnosilac ponude treba i da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine (2020, 2021. i 2022. godine) od pet milijardi dolara po godini, kao i da je uspešno realizovao najmanje jedan ugovor iste ili slične prirode, na osnovu koga su razvijene i izgrađene solarne fotonaponske elektrane ukupne instalisane snage najmanje 300 MWp, prenela je eKapija.

Potrebno je i da podnosilac dostavi izjavu o prihvatanju obaveze da će izgradnju ponuđenih solarnih elektrana i završiti najkasnije do 1. juna 2028. godine, koja će biti sastavni deo ugovora sa izabranim strateškim partnerom.

Plan je, kako podseća eKapija, da projekat bude razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS po sistemu „ključ u ruke“, piše biznis.rs.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Mađarska: Objavljen tender za šemu podrške za solarne panele vredan 198 miliona evra

Mađarski ministar energetike Čaba Lantoš najavio je otvaranje tendera vrednog 75 milijardi forinti (198 miliona evra) za subvencionisanje solarnih panela na kućama i baterijskih skladišta. Registracija za kompanije koje postavljaju solarne panele i baterijska skladišta počela je u ponedeljak, a prijave za...

Srbija: Raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije za naftovod sa Mađarskom

Manje od pola godine od potpisivanja memoranduma o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija, javno preduzeće Transnafta Pančevo raspisalo je tender za izradu planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog novog pravca snabdevanja Srbije sirovom naftom. U specifikaciji posla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!