Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeUncategorizedSrbija: Kako je...

Srbija: Kako je firma stranog državljanina dobila posao izbora novog direktora EPS

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Konkurs za izbor generalnog direktora EPS-a je u toku i svi zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove, među kojima su prema saznanjima “Blica” i neki iz aktuelnog i prethodnog menadžmenta, dokumentaciju treba da pošalju do 15. septembra predstavniku kompanije Boyden Western Balkan u Srbiji. Ona će najbolje preporučiti Nadzornom odboru, koji će obaviti izbor.

Tako je bar navedeno u dopisu PR službe EPS-a upućeno redakciji “Blica” u kome se dodaje i da je “predstavnik kompanije “Boyden Western Balkan” u Srbiji izabran po svim pravnim procedurama, a sa ciljem daljih procesa modernizacije i unapređivanja poslovanja jednog od najvažnijih preduzeća u zemlji. Na osnovu njihove procene angažovan je sadašnji v.d. direktora, a urađena je i analiza liderskih potencijala rukovodilaca na nižim nivoima”.

To praktično znači da je ova kompanija i pre raspisivanja konkursa za generalnog direktora bila uključena u poslove koji se vezuju za pomoć oko izbora kadrova.

I pored toga, na portalu javnih nabavki, ovu firmu nismo uspeli da nađemo da je angažovana u EPS-u, pa je saradnja verovatno uspostavljena drugim pravnim postupcima. Ono što smo našli, a vezuje se za ovu vrstu usluga, je Agencija “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd”, čiji je vlasnik bugarski državljanin Edvard Tončev, koja je 9. avgusta, nekoliko dana pre raspisivanja konkursa za direktora, dobila dva posla od EPS. Reč je o uslugama “procene liderskih potencijala rukovodilaca” i “head hunting”. I kod jedne i druge javne nabavke stoji da je procenjena vrednost 9,9 miliona dinara,bez PDV, pa je sa ovim ciframa zaključen i ugovor jer su bili jedini ponuđači.

Ono što je važno da se kaže to je da se Tončev vodi ne samo kao vlasnik i direktor “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd”, već i kao menadžer partner “Boyden Western Balkan” sa sedištem u Beogradu, koje je “deo široke mreže od više od 70 kancelarija u preko 40 zemalja”,stoji na zvaničnom sajtu.

.
.
Naš izvor iz EPSa tvrdi da je tačno da se iza različitih imena firmi, koje se povezuju sa procenom kandidata za izbor generalnog direktora i druge poslove za selekciju lidera i kadrova, stoji isti čovek, Edvard Tončev.

On je glavni za ove poslove i u jednoj i drugoj firmi a iz praktičnih razloga, zbog kratkih rokova, na tenderu je konkurisala ona čiji je on vlasnik i koja je registrovana u Srbiji, odnosno “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd”. Ona je i dobila dva posla vezana za liderske potencijale rukovodilaca i “lova” za izvršne kadrove. Drugim rečima, pare idu u iste ruke iako na prvi pogled izgleda da ne ide u istu kasu. Zato je u uslovima tendera navedeno da ponuđač mora da ima partnerstvo sa globalnom kompanijom iz iste delatnosti, što Tončev, kao vlasnik jedne i menadžer partner druge firme, ima. Uostalom, on i njegovi saradnici već su “lovili” lidere jer su učestvovali i u izboru sadašnjeg ali i prethodnog v.d. direktora-navodi naš sagovornik.

Ugovori teški po 9,9 miliona dinara
U odluci o dodeli ugovora o uslugama procene liderskih potencijala rukovodilaca, stoji da je “ponuda Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd” od 4. avgusta 2023. godine, prihvatljiva sa ponuđenom cenom od 70.000 dinara bez PDV, dok se ugovor zaključuje u visini procenjene vrednosti od 9,9 miliona dinara bez PDV “.Što se tiče pak javne nabavke za usluge “head hunting” (execuitive search),u obrazloženju se kaže da, “ponuda Tonchew Advisory Associaties” od 4. avgusta 2023. godine je jedina i prihvatljiva, sa ponuđenom cenom od 15 posto godišnje brutro zarade kandidata za koga je pružena predmetna usluga. Ugovor se zaključuje u visini procenjene vrednosti javne nabavke od 9,9 miliona dinara bez PDV.” Kod ove odluke o dodeli ugovora stoji i da firma “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd” ispunjava i kriterijume za izbor ponuđača iz člana 117 Zakona o javnim nabavkama (ZJN).


Član tog zakona kaže da “naručilac može da odredi uslove u pogledu tehničkog i stručnog kapaciteta kojima se obezbeđuje da privredni subjekt ima potrebne kadrovske i tehničke resurse i iskustvo potrebno za izvršenje ugovora o javnoj nabavci sa odgovarajućim nivom kvaliteta, a naročito može da zahteva da privredni subjekt ima dovoljno iskustva u pogledu ranije izvršenih ugovora”.

Upravo te zahteve o naročito dovoljnom iskustvu u pogledu ranije izvršenih ugovora je tražio i EPS. Oni su definisani u nekoliko tačaka a neke od njih su i te da je ponuđač u poslednje tri godine morao da obavi bar 25 usluga koje su predmet nabavke za senior liderske pozicije. Pored toga je i stavka da je istom periodu periodu pružio i minimum usluge za jednu proizvodnu kompaniju, uključujući i onu iz energetike, koja posluje u Srbiji a deo je međunarodne grupacije. Na kraju uslova,koji su potrebni da ponuđač dobije posao, a vezani su za član 117 ZJN, kao poslednji ali ne nevažan, navedena je onaj koji traži da “privredni subjekt mora da ima partnerstvo sa globalnom kompanijom iz iste delatnosti, a kroz koje je omogućena ekspertiza i podrška tražene usluge”.

Čini se da je upravo ta stavka bila prepreka za druge domaće agencije da se jave na tender za ovu uslugu ali i prednost Tončeva i njegove firme “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd” da dobije posao.

To je dakle izvesno ali ono što je neizvesno to je da li je agencija “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd” ispunila i druge zahteve iz člana 117 Zakona o javnim nabavkama ili se oni mogu odnositi i na globalnu partnersku kompaniju odnosno “Boyden”. To nismo uspeli da saznamo iako smo pitanja, među kojima i ovo, uputili mejlom firmi “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd” ali i Edvardu Tončevu na njegovu elektronsku adresu menadžera partnera u firmi“Boyden”, i to 17. avgusta. Odgovore nismo dobili ni sa jedne adrese pa je sve u sferi pretpostavke.

Ono što nije u toj sferi već su zvanični podaci iz APR pokazuju da je firma “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd” registrovana u Srbiji 2010. godine. Njen direktor i vlasnik je Edvard Tončev sa uloženim kapitalom od 500 evra i u 2022. godini je zapošljavao petoro ljudi. Iz finansijskog izveštaja se vidi da mu u poslednje dve godine poslovi “krenuli”.Tako je sa 14.783.000 dinara, koliko su bili poslovni prihodi u 2020.godini, u sledećoj zabeležio 47.809.000, da bi u 2022. godinoi ta cifra skočila na čak 84.345.000 dinara, što praktično znači da je za dve godine šest puta uspeo da ih uveća.

“Blic” je i EPS-u poslao pitanja, među kojima je i ono koje se odnosi na ispunjavanje uslova od strane “Tonchew Advisory Associaties Doo Beograd” u delu koji se odnosi na njihovo iskustvo u poslednje tri godine vezano za senior liderske pozicije. Mejl smo uputili 17 avgusta ali odgovore nismo dobili, prenosi Blic.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!