Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion: Prvi izveštaji...

Region: Prvi izveštaji u sklopu CBAM mehanizma do 31. januara 2024.

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U prelaznoj fazi primene Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), trgovci će morati samo da izveštavaju o emisijama u vezi sa uvozom u EU, koji podleže mehanizmu, podseća portal Energija Balkana.

Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. oktobra 2023. prikupljaju podatke za četvrto tromesečje, njihov prvi izveštaj moraće da bude dostavljen tek do 31. januara sledeće godine.

Evropska komisija je prošle nedelje donela pravila kojima se uređuje primena CBAM tokom prelazne faze koja počinje 1. oktobra 2023. i traje do završetka 2025. godine, piše Energija Balkana pozivajući se na portal Energetika-net.

U objavljenoj uredbi koja reguliše primenu pravila detaljno se navode prelazne obaveze izveštavanja za uvoznike robe iz EU koje obuhvata CBAM, kao i prelazna metodologija za obračun emisija tokom postupka proizvodnje robe obuhvaćene mehanizmom, saopšteno je iz Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj.

U prelaznoj fazi CBAM-a trgovci će morati da izveštavaju samo o emisijama ugrađenim u uvoz koje podležu mehanizmu, bez plaćanja finansijskog prilagođavanja. Na taj način će kompanijama biti dato dovoljno vremena za pripremu, a istovremeno će se omogućiti dorada konačne metodologije do 2026. godine.

Kako bi pomogla uvoznicima i proizvođačima iz trećih zemalja, Komisija je objavila i smernice za uvoznike iz EU i pogone izvan EU o praktičnoj primeni novih pravila.

Trenutno se razvijaju i namenski informatički alati za pomoć uvoznicima u realizaciji tih obračuna i izvještavanja o njima, kao i materijali za osposobljavanje, internetski seminari i uputstva za poderšku preduzećima nakon pokretanja prelaznog mehanizma.

Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. oktobra 2023. prikupljaju podatke za četvrto tromesečje, njihov prvi izveštaj moraće da bude dostavljen tek do 31. januara sledeće godine.

Cilj CBAM-a, koji je ključni deo paketa Spremni za 55 posto, jeste rešavanje pitanja emisija gasova sa efektom steklene bašte ugrađenih u robu, pri njenom uvozu u carinsko područje Evropske unije, kako bi se sprečio rizik od izmeštanja emisija ugljenika i time smanjile globalne emisije.

Mehanizam obuhvata proizvode koji su uvezeni u EU iz zemalja s manje ambicioznim ciljevima, ili, pak, bez poreza na CO2 iz industrije cementa, aluminijuma, đubriva, gvožđa i čelika , kao i na proizvodnju električne energije, podseća portal Energija Balkana.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Haotična i lažna dekarbonizacija u energetskom sektoru

Usaglašeno mišljenje energetskih stručnjaka u regionu Zapadnog Balkana (ZB) je da postojeće politike Evropske unije (EU), mjere podrške i uspostavljeni mehanizmi za realizaciju energetske tranzicije, potrebne za ostvarenje ciljeva dekarbonizacije do 2030. i 2050. godine, koji su usvojeni unutar...

Crna Gora: Rudnik Brskova za održivi razvoja severa Crne Gore

Sjever Crne Gore očekuje snažan ekonomski impuls kojem će doprinijeti razvoj projekta rudnika Brskovo, kojim upravlja kompanija Tara Resources, saopšteno je iz tog preduzeća. “Uspješno okončane faze istraživanja i izrade studija ukazuju na to da će ovaj projekat donijeti značajne...

Region: Kako će CBAM uticati na zemlje regiona?

„Srbija će biti najviše pogođena kada se posmatra diversifikacija izvoza. EU je nama najveći spoljno-trgovinski partner, 70 odsto naših proizvoda iz ovih sektora odlazi na tržište EU, zbog čega moramo pod hitno da razmišljamo o diversifikaciji izvoza” rekla je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!