Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Dug EPS-a...

Srbija: Dug EPS-a ove godine povećan 50 odsto

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Dug Elektroprivrede Srbije (EPS) je u tri kvartala 2022. godine povećan za 50 odsto i premašio je 1,5 milijardi evra, navedeno je u tekstu Efekti globalne energetske krize na poslovanje Elektroprivrede Srbije (EPS), Srbijagasa, Elektromereže Srbije (EMS) i Transportgasa u kontekstu budžetskog rizika, objavljenog u poslednjem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

“Likvidnost EPS-a se od maja 2021.godine kontinuirano pogoršavala zbog smanjenog rada hidroelektrana, kasnije uvoza električne energije po rekordno visokim tržišnim cenama, niskim cenama za garantovano snabdevanje”, navodi se u tekstu Edvarda Jakopina i Nataše Čokorilo.

Uvoz električne energije EPS je, kako je navedeno, skoro isključivo finansirao zaduživanjem, a za prvih devet meseci ove godine to preduzeće napravilo je gubitak od 678 miliona evra.

EPS je, prema toj analizi 2020. godine imao dobit od 110 miliona evra, a 2021. gubitak iznosio 127 miliona evra.

To preduzeće je u četvrtom kvaratalu 2021. godine na tržištu kupilo 1.244 gigavat sati (GWh) električne energije po prosečnoj ceni 233 evra po megavatsatu (MWh), što ga je koštalo oko 290 miliona evra. Ove godine je do septembra nabavljeno ukupno 2.907 GWh po prosečnoj ceni od 254 evra po MWh, što je koštalo oko 740 miliona evra.

“Kupljenu električnu energiju EPS je prodavao po četiri-pet puta manjoj ceni na domaćem tržištu”, navedeno je u tekstu.

Problemi Srbijagasa u snabdevanju gasom počeli su, pokazala je analiza, u grejnoj sezoni 2021-2022. a eskalirali su izbijanjem krize u Ukrajini. U toj grejnoj sezoni napravljen je veliki budžetski trošak, jer je bila neophodna intervencija iz budžeta od oko 500 miliona evra što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Komparativna analiza pokazuje da su evropske zemlje prošle relativno bolje, udari gasne krize na njihove budžete su se kretali u intervalu od 0,5 odsto do jedan odsto.

Ukupne obaveze Srbijagasa su krajem 2021. porasle 72 odsto i dostigle 1,3 milijarde evra, ali je dobit u 2021. godini bila 32 miliona evra.

Vlada Srbije je u decembru 2021. godine zamrzla domaće prodajne cene gasa, a sve gubitke Srbijagasa prevalila na teret budžeta.

U grejnoj sezoni 2021/2022 nabavljen je gas u vrednosti 1,09 milijardi evra, a prodat za 604 miliona evra, što znači da je negativan efekat rasta uvoznih cena gasa 486 miliona evra, što je i direktan budžetski trošak.

Pod pretpostavkom istih nabavnih cena gasa kao i u četvrtom kvartalu 2021. za nabavku gasa u 2022. biće potrebno 1,4 milijarde evra, a prihod od prodaje bi bio dvostruko niži, 720 miliona evra, tako da bi budžetski trošak rasta cene gasa u celog 2022. iznosio 557 miliona evra.

Akcionarsko društvo EMS posluje kontinuirano pozitivno i ne predstavlja nikakav rizik za budžet. U 2021. EMS je ostvario rekordnu dobit od 20 miliona evra, a u 2022. samo za prvih šest meseci 32 miliona evra.

Transportgas posluje, kako je navedeno, kontinuirano pozitivno i ne predstavlja nikakav rizik za budžet. Dobit se u 2021. i 2020. kretala iznad 20 miliona evra. Obaveze tog preduzeća su povećane u 2021. sa 13 miliona evra na 60 miliona evra, što je realni rast od 319 odsto, ali su u prva tri kvartala 2022. realno prepolovljene i iznose 33,5 miliona evra, piše Beta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS kreće u transformaciju

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je Skupština EPS usvojila Plan transformacije kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada. "Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper...

Srbija: Profit EPS-a je posledica trostrukog povećanja cena struje

Prema dokumentu Elektroprivrede Srbije u koji je N1 imao uvid, u prvom kvartalu ove godine, proizvodnja uglja manja je za 817 hiljada tona od planirane i za 190 hiljada tona u odnosu na isti kvartal prošle godine. Dragoslav Ljubičić...

Srbija: Profit EPS-a u prvom kvartalu 240 miliona evra

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija. Dobit je, kako...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!