Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Da li...

Srbija: Da li će rudnik Štavalj uspeti da iskopa 168 miliona tona mrkog uglja za koji traži dozvolu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo je javnost da je JP PEU Resavica, RMU Štavalj-Sjenica, podnelo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije istočnog i zapadnog polja ležišta rudnika Štavalj.

Trenutno se mrki ugalj, koji važi za kvalitetan, pa i ekološki ugalj zbog manjeg postotka sumpora i pepela, u Štavlju iskopava samo iz centralnog polja, u kojem su rezerve, kako je navedeno na sajtu RMU Štavalj, 16.321.145 tona.

Sada je plan da se eksploatacija proširi i na zapadno polje, u kom leži 150 miliona tona, i na istočno koje krije 18 miliona tona rezervi uglja.

To je za eKapiju potvrdio i Gojko Radeka, rukovodilac službe BZR u rudniku Štavalj. 

– U pomenutim poljima leže ogromne rezerve mrkog uglja i naš cilj je da dobijemo eksploataciono pravo na čitavom prostoru, a najpre zbog jednog dela istočnog polja za koje već imamo projekat i gde bi se u prvoj fazi kopalo između Stupa i Štavlja. Tu ima uglja za tridesetogodišnju eksploataciju – kaže Radeka.

Ipak, on napominje da je pitanje hoće li se ugalj uopšte ikada kopati tamo:

– Mi imamo u centralnom polju još da kopamo od 6 do 10 godina minimum, ali smo rešili da dobijemo eksploataciono pravo da ne bi uzeo neko drugi, pa kad bude. Za jedan rudnik potrebno je 10 godina da se otvori, a s obzirom na trendove u EU i okretanje obnovljivim izvorima energije, ja sumnjam da će to ikada i biti. 

On ističe da već postoji studija za zapadno polje, koju su radili Česi, kao i planovi za otvaranje termoelektrane, ali da nju više niko ne pominje. 

Na pitanje kako posluje rudnik, Radeka kaže da nema dovoljno radne snage, jer sve je slabije plaćena, i da rudnik slabo radi.

– Mi naš ugalj plasiramo za široku potrošnju ugalj u Sjenicu, Novi Pazar, delimično Užice, Novu Varoš, Kraljevo i Rašku, a deo sitnog uglja šaljemo za toplane, pa i TE Kolubara snabdevamo u poslednje vreme većim količinama kako su bile krize. Ali ne možemo da proizvedemo kolika je potražnja, zbog nedostatka opreme i radne snage – navodi naš sagovornik.

– Kad bi se našao neko da uloži da se otvore polja i rudnici, podigne sve na viši tehnološki nivo, daju prihvatljive plate i uslovi za rad, onda bi to bila druga priča, ali ne vidim da se neko pretrže po tom pitanju. Godinama samo obećanja, ali ja radim ovde već 30 godina i tehnološki nema nikakvog napretka. Polako tonemo i gasimo se, takvo je moje i viđenje rudara – zaključuje Radeka, prenosi Ekapija.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...

Srbija: Mala nuklearka, velika briga

Ako bi Srbija do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor, to bi za nju bio spas“, izjavio je u Parizu ove nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stručnjaci, međutim, imaju podeljene stavove po tom pitanju. Izgradnja klasične nuklearne elektrane Srbiju bi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!