Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Srbija: Da li će pasti cene struje za privredu?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Skoro celokupna privreda u Srbiji električnu energiju plaća 120 evra po megavat-satu, što je znatno skuplje nego što su trenutne cene na tržištu. Sve njih snabdeva Elektroprivreda Srbije po ceni koju je propisala Vlada Srbije.

Ta cena važi do 30. aprila, pa kupci energije na komercijalnom snabdevanju kod EPS-a sa nestrpljenjem očekuju koju će im cenu ponuditi ova državna kompanija, odnosno propisati država, kao i koliko će biti trajanje ponuđenih ugovora, piše Balkan Green Energy News.

Važeći ugovori od 120 evra po megavat-satu su terminski određeni prema dinamici dogovorenoj u aranžmanu sa Međunarodnom monetarnim fondom (MMF), po kojoj je teoretski moguće da EPS još jednom poveća svoje cene za osam odsto od 1. maja 2024. godine, ali je iz izjava zvaničnika je jasno da je to malo verovatna opcija.

„Takođe, aranžmanom sa MMF su povećanja cene predviđena samo u slučaju da se održi pokrivenost troškova, a sudeći prema rezultatima za prvih devet meseci 2023. i neto dobitkom od 87,4 milijardi dinara jasno je da je EPS više ne mora da brine o pokrivenosti troškova“, navodi portal.

U novembru 2023. kada je EPS formirao trenutno važeću cenu od 120 evra po megavat-satu, tržišni forwardi (ugovori za prodaju električne energije u unapred određenom trenutku u budućnosti) za nekoliko narednih mesecu su bili skuplji za oko deset evra po megavat-satu, tako da je jasno da je EPS pratio tržišna očekivanja i čak nudio povoljniju cenu.

Međutim, Evropa je iskusila drugu zaredom veoma blagu zimu, sa temperaturama koje su na severozapadu kontinenta pri kraju godine bile i oko 10 stepeni Celzijusa niže od tridesetogodišnjih proseka.

Time je značajno smanjena potrošnja gasa i evropska skladišta gasa su imala najviše nivoe popunjenosti u poslednjih pet godina.

To je dovelo do niže cene gasa, a sa cenom gasa pala i cene električne energije i tako je došlo do značajne razlike između tržišne i EPS-ove cene.

Ta razlika bi mogla još više rasti ukoliko se ostvare forwardi koji su trenutno aktuelni za sledeća tri meseca, u kojima je očekivano da cena električne energije nastavlja da pada i gotovo dolazi do prekriznih nivoa.

U malo verovatnom, teoretskom, slučaju da EPS ne ponudi cenu koja bi bila u skladu sa trenutnim tržišnim i očekivanim, verovatno da jedan deo privrede ne bi produžio ugovore sa EPS i počeo bi da se snabdeva sa tržišta.

Međutim, uzevši sve navedeno u obzir i uz pretpostavku da neće biti ozbiljnijih tržišnih oscilacija izazvanih neočekivanim faktorima kojima smo bili svedoci prethodnih godina (COVID 2020, energetska kriza 2021. i Ukrajina 2022.), verovatno je da neće doći do povećanja cena za komercijalne kupce, već ćemo posle duže vremena videti pad EPS-ovih cena i ponudu koja je u skladu sa sadašnjim tržišnim i očekivanim.

Osim nove cene ostaje i pitanje trajanja tih novih ugovora i da li će oni važiti do kraja 2024. ili će ipak biti kraći, na primer do početka grejne sezone 2024/2025.

Obzirom da je tržište još nestabilno i sklono poremećajima, ima više smisla da ćemo videti kraće ugovore koji će pokušati pratiti tržište, nego duže ugovore koji bi mogli onda i duže odstupati od tržišnih nivoa.

Šta kaže ministarka?

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da ove godine neće biti poskupljenja struje i gasa i da su netačni navodi da se poskupljenja odlažu zbog izbora i blage zime.

Ona je na svom Instagram nalogu navela da je ministarstvo više puta obaveštavalo građane da za 2024. godnu nisu planirana poskupljenja.

„Kada je reč o električnoj energiji, ove godine naglasak je i biće na restrukturiranju EPS-a, ali bez ikakvih naznaka za povećanjem cene kilovat-časa“, naglasila je Đedović Handanović i dodala da to isto važi i za gas.

Izvor: Nova ekonomija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mala nuklearka, velika briga

Ako bi Srbija do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor, to bi za nju bio spas“, izjavio je u Parizu ove nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stručnjaci, međutim, imaju podeljene stavove po tom pitanju. Izgradnja klasične nuklearne elektrane Srbiju bi...

Srbija: Electron Holding će graditi solarne elektrane od 160 MW 

Mađarska kompanija Electron Holding planira da izgradi solarne parkove sa kombinovanom snagom do 160 MW. Fotonaponske solarne elektrane trebalo bi da budu instalirana na parcelama zapadno i jugozapadno od Subotice, u blizini sela Šebešić i Mala Bosna. Skupština grada Subotice usvojila...

BiH: EPBiH dala saglasnost za uvođenje blok tarifa

Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH usvojio je predlog Uprave kompanije za uvođenju tzv. blok tarifa za obračun cena električne energije. Ovaj šredlog upućen je na razmatranje regulatornoj komisijie, FERK, koja mora da odobri zahtev. Rok za to je 60 dana. Direktor Elektroprivrede BiH...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!