Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJIE: Region ima...

JIE: Region ima potencijal da dostigne energetsku neutralnost do 2050.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kina je 2023. godine instalirala više solarnih panela nego što su SAD to uradile u celoj svojoj istoriji – pričamo o 217 gigavata solarne i 76 energije na pogon vetra.

Zapravo, Kina je instalirala više solarnih panela nego što je i jedna nacija to uradila u ukupnom broju. Kakav je potencijal kada pričamo o solarnoj energiji u našem regionu, naročito imajući u vidu i ciljeve klimatske neutralnosti koje postavlja EU.

Kako stoji region?

Mate Zec, specijalista za pozicioniranje OIE za jugoistočnu Evropu  u The Nature conservancy, kaže da je u našem regionu potrebno višestruko povećanje kapaciteta i solara i vetra kako bismo dostigli klimatsku neutralnost do 2050.

“Pre svega tu mislim na kapacitete solara i vetra, jer su to zrele tehnologije koje u ovom trenutku ima najviše smisla razvijati.”

Koje su najbolje, održive, lokacije u regionu za postavljanje solara

Zec kaže da ono što oni kao organizacija zagovaraju, jeste da se u obzir uzmu i resursni i razvojni potencijali, ali da se uzmu u obzir i potencijali za konflikte.

“Izgradnjom OIE dolazi do određenih konflikata i sa prirodnim i sa društvenim vrednostima. Tako da, naš pristup je da se traže lokacije koje imaju niske konflikte. To je nešto što mi zagoravamo. Kada pričamo o resursnom potencijalu, u smislu dovoljno sunčanih dana i vetra, imamo i u svim državama regiona, ali ono što je izazovno je pronaći lokacije na kojima izgradnja neće dovesti do konflikata i što će, konačno, omogućiti lakše postizanje postavljenih ciljeva. Ako pričamo konkretno o solaru, dobar primer su zapuštene industrijske lokacije, bivši rudarski kopovi i slično, koji su na neki način već konvertirani – nisu prirodna područja. To su očigledna mesta koja mogu da nam budu prioritet da bismo na što prihvatljiviji način za prirodu razvijali solarni potencijal”, rekao je.

Dodaje i da je potencijal niskokonfliktnih lokacija, u svim državama u kojima su radili istraživanja, takav da je dovoljan da se ciljevi klimatske neutralnosti do 2050. ispune. 

Koliki je potencijal tih lokacija – o kojim kapacitetima pričamo i koje su procene – koliko bi se domaćinstava i kompanija moglo napajati sa tih lokacija?

Zec kaže da je najsvežiji primer opštine Nikšić u Crnoj Gori.

“Prema pristupu koji sam upravo opisao, našli smo dosta veliki potencijal samo u opštini Nikšić. Radi se od preko 2,7 GW instalirane snage za solar i vetar, pretežno solar. Prema našoj računici, da se samo trećina tih lokacija izgradi, moglo bi se snabdevati kompletan sektor domaćinstva u celoj Crnoj Gori. I u drugim državama je slična priča. U Srbiji smo se ograničili na jedan gigavat solara, ukupan potencijal je veći, ali smo mi fokus stavili na 100 prioritetnih lokacija. U Severnoj Makedoniji smo fokusom na ‘brownfield’ područja, našli preko 11 gigavata potencijalno instalisane snage koja bi se mogla izgraditi”.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Grčka: RWE i PPC obezbedili finansiranje za solarne projekte od 691 MW

Nemačka energetska grupacija RWE i grčka elektroprivredna kompanija PPC obezbedile su finansiranje za izgradnju solarnih parkova od 691 MW/730 MWp u Grčkoj. Portfolio uključuje četiri projekta koji će dobiti sredstva iz Fonda za oporavak i otpornost zemlje (RRF) i dodatne bankarske kredite, saopštio...

Rumunija: ČEZ Grupa postaje EVRYO Grupa

ČEZ Grupa u Rumuniji najavila je proces rebrendiranja putem kojeg će promeniti ime u EVRYIO Grupu. Novi identitet „ističe posvećenost grupe zelenoj budućnosti i stavlja dobrobit ljudi, zajednica i cele planete u centar svih aktivnosti", saopštila je kompanija. U Rumuniji smo...

Rumunija: Solarealize i EDPR će instalirati solarne parkove od 840 MWp

Kompanije sa sedištem u Portugalu, Solarealize i EDP Renewables, planiraju da razviju u Rumuniji solarne projekte kapaciteta 840 MWp . Većina projekata je već dobila dozvole za priključenje na elektroenergetsku mrežu. EDP Renewables je treći najveći investitor u sektoru zelene energije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!