Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSkuplji domaći benzin

Skuplji domaći benzin

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Akcize na domaće gorivo uskoro će biti više, odnosno biće izjednačene sa nametima koji su trenutno aktuelni za naftne derivate iz uvoza.

– U skladu sa preporukama koje su prošle nedelje dali predstavnici Evropske komisije, Vlada Srbije je odlučila da ujednači akcize na gorivo domaćeg i inostranog porekla – potvrđeno je „Novostima“ u ovoj instituciji. – O tome će se raspravljati na narednoj sednici Vlade, a sve kako bi zvaničnici Srbije imali predlog nove akcizne politike za naftne derivate pred sednicu Komiteta za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma koji će 22. marta biti održan u Briselu.

Novi predlog akcizne politike za naftne derivate biće, zapravo, potpuno identičan onome koji je Vlada Srbije već predložila sredinom decembra prošle godine, a koji je poslaničkim amandmanima izmenjen. Tako, danas, Srbija ima različite iznose akciza za gorivo koje se proizvodi u zemlji, od onoga koje se uvozi.

– Stari iznos akcize koji je važio u prošloj godini zapravo će samo biti uvećan za rast potrošačkih cena u prošloj godini, a koji je iznosio 10,3 odsto – otkrivaju u Nemanjinoj. – Trenutno je akciza na evro BMB 95 i evro- premijum BMB 44,70 dinara. Posle usklađivanja sa rastom potrošačkih cena, iznosiće 49,3 dinara, što je za 0,20 dinara manje od trenutne visine akcize. I namet za dizel goriva će opet biti jedinstven – 33,6 dinara. U slučaju evro-dizela to je za 3,40 dinara manji iznos od sadašnjeg. Novi iznos akcize za ostale vrste dizel goriva tako će biti za 1,40 dinara manji od trenutnog.

Ministarstvo finansija već je predlog dostavilo nadležnim komisijama Vlade Srbije. Nakon njihovog izjašnjavanja izmene akcizne politike naći će se i pred članovima kabineta u Nemanjinoj 11.

U Vladi već neko vreme razmišljaju i o mogućem smanjenju iznosa akciza, kako bi se pospešila prodaja goriva u vreme dnevnih promena zbog povećanja svetskih cena sirove nafte.

– Ovaj predlog je još u pripremi, a moguće je, ukoliko analize pokažu da je to ispravno, da namet na gorivo bude umanjen prilikom priprema rebalansa budžeta – zaključuju u Vladi Srbije.

HRVATI

Hrvatska vlada odlučila je na vanrednoj sednici da akcize na sva pogonska goriva snizi za 0,15 kuna. To je, prema preračunatoj evropskoj valuti oko dva centa po litru. Vlada se na ovaj korak odlučila zbog nestabilnosti svetskog tržišta sirove nafte, kao i nastojanja da umanji njegovo štetno delovanje na maloprodajnu cenu pogonskih goriva.

Prve računice govore da će prihod države po tom osnovu biti smanjen za oko 3,37 miliona evra na mesečnom nivou.

Izvor Novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!