Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSAD koriste strateške...

SAD koriste strateške rezerve nafte

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Američka vlada je potvrdila da bi mogla posegnuti za strateškim rezervama nafte kako bi odbranila svoj ekonomski rast.

Naime, rastuće cene benzina povećavaju nužnost preduzimanja akcije. Mada politika SAD nalaže oslobađanje rezervi samo u slučaju znatnog i vanrednog pomanjkanja isporuka, pojedini analitičari kažu da bi administracija predsednika Baraka Obame mogla biti primorana da pokuša da suzbije rast cena benzina podstaknut nemirima u Libiji i strahovanjem da bi se oni mogli proširiti na Bliski istok.

Istraživanja pokazuju da su cene benzina na benzinskim pumpama u SAD zabeležile drugi po visini ikada ostvareni dvonedeljni rast. Prosečna cena je 4. marta iznosila 3,50 dolara za galon (3,786 litara), što je 32,7 centi više nego 18. februara.

Američki Kongres vrši pritisak na Obaminu administraciju da razmotri mogućnost hitnih isporuka nafte kao opciju za ublažavanje strahovanja potrošača zbog rasta cena benzina koje se približavaju rekordnom nivou od 4,1124 dolara za galon, zabeleženom 11. jula 2008. godine.

Poskupljenje nafte moglo bi podriti krhak oporavak američke ekonomije i naneti političku štetu Obami koji se približava ponovnim predsedničkim izborima 2012. godine.

U američkim Strateškim rezervama nafte (SPR) se nalazi 727 miliona barela nafte, što je dovoljno za oko 38 dana potrošnje, za kojima je posegnuto svega nekoliko puta od njihovog formiranja sredinom 70-ih godina prošlog veka. One su poslednji put korišćene 2005, posle naleta uragana Katrina.

Prema američkom zakonu, vlada može koristiti rezerve ako u zemlji dođe do nestašice isporuka nafte koja dovodi do poskupljenja benzina i preti da ugrozi ekonomiju. Predsednik SAD ima ovlašćenje da odredi kada je došlo do takve vanredne situacije.

Izvor B92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!