Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

RWE pregovara s Gaspromom o ulasku u nemačku firmu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Nemački energetski koncern RWE pregovara sa ruskim “Gaspromom” o njegovom mogućem ulasku u nemačku firmu, preneli su nemački časopis “Špigl” i dnevnik “Zidojče cajtung” (ZC), pozivajući se na izvore iz RWE.

Vlada u Berlinu do sada nije dozvoljavala ulazak ruskih firmi u ključna nemačka preduzeća. Prema ZC ovakva “nagovaranja” RWE i “Gasproma” bi mogla da izazovu napetost između Berlina i Kremlja.

Prema oba lista u petak su se u Parizu sastali direktor RWE Jirgen Grosman i najviši predstavnik “Gasproma” Aleksej Miler i razgovarali o šansama ruskog državnog giganta da uđe u RWE.

Pošto je vlada u Berlinu donela odluku o ukidanju nuklearnih elektrana, Grosman namerava da restrukturalizuje kompaniju i za to traži finansijski jakog partnera.

“Gasprom” bi pri tome mogao da odigra značajnu ulogu, ne samo kao isporučilac gasa. Prema Grosmanu, mogao bi da stekne strateški udeo u RWE ili u njegovim zavisnim preduzećima i mogao bi da ga zamisli kao dugoročnog većinskog akcionara, prenose “Špigl” i ZC.

Pregovore s “Gaspromom” Grosman je potrvdio minhenskom dnevniku. “Radi se o poslovnim vezama među našim kompanijama”, rekao je. Rezultate, prema “Špiglu”, namerava da predstavi nadzornom odboru RWE početkom avgusta.

Ukoliko bi se dva koncerna sporazumela o nekakvoj vezi, mogli bi time da naprave probleme nemačkoj vladi, upozorio je ZC. Ona je do sada sprečavala ulazak ruskih investitora u značajne firme kao što su EADS, “Dojče telekom” ili “Infineon”, što je ranije kritikovao i ruski premijer Vladimir Putin.

Takođe, ulazak “Gasproma” u RWE bi mogao da naiđe na otpor u Berlinu jer bi povećao energetsku zavisnost Nemačke od Rusije, iz koje već uvozi 40 odsto potrebnog gasa. “Ne” nemačke vlade tom spajanju bi takođe moglo da izazove nov spor sa Moskvom, ukazuje “Zidojče cajtung”.

“Ukoliko ‘Gasprom’ želi da se angažuje u Nemačkoj, to je u redu. Svako preduzeće bi trebalo da ima pravo da da nemačkom preduzeću ponudu za preuzimanje. Nemačka ne bi trebalo da diskriminiše ‘Gasprom'”, prokomentarisao je Grosman moguće neslaganje političara. On je dodao da je dobrodošao svako ko donese kapital u Nemačku i kupi nemačke akcije.

Za ruski gigant to ne bi trebalo da bude nikakav problem. Za sopstvenu ekspanziju daje godišnje oko 30 milijardi evra, pri čemu je ukupna vrednost RWE, prema ZC, oko 20 milijardi evra. Rezultat pregovora je ipak još uvek otvoren i prema izvorima minhenskog lista, pregovori mogu da potraju duže vreme. Saradnju s “Gaspromom” razmatra i glavni nemački konkurent RWE, firma E.ON.

Poslednju reč u svakom slučaju bi imao Ured za zaštitu konkurencije, koji je već upozorio da bi eventualni ulazak “Gasproma” u RWE mogao da naiđe na nemački zakon o konkurenciji. 

Izvor economy.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!