Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeRuski milioner gradi...

Ruski milioner gradi dve termoelektrane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlasnik je Rašid Sardarov iz Rusije čija se kompanija zove „South Urals industrial company”, a firmu na Kipru je registrovao samo zbog investicije u Republici Srpskoj.

Ruski milioner je u pismu o namerama Vladi RS naveo da planira gradnju dve termoelektrane u Ugljeviku, a ne jednu. Ukupna investicija bi bila 800 miliona evra.

Međutim, premijer Džombić je juče rekao da je za sada planirana samo izgradnja jedne TE, a da stručni timovi Vlade i potencijalnog investitora razmatraju mogućnost i izgradnje druge termoelektrane.

„Komsar energy limited” namerava da jednu TE gradi na lokaciji na kojoj su već započeti radovi, a drugu u neposrednoj blizini. Zbog toga su zatražili dve koncesije: na eksploataciju uglja na ležištima Delići, Peljave-Tobut koje se procenjuje na oko 45 miliona tona i koncesiju na izgradnju termoelektrane.

Predviđeno je i osnivanje kompanije pod nazivom „Comsar Republika Srpska” u kojoj bi preduzeće RiTE „Ugljevik” učestvovalo sa deset odsto, a sa 90 odsto vlasništva „Comsar energy limited”.

Sedište firme Rašida Sardarova je u Orenburgu čija je osnovna delatnost proizvodnja, prerada i prodaja sopstvenih proizvedenih energenata, nafte i gasa. Kompanija zapošljava 1.500 radnika i, kako se navodi u pismu, ostvaruje godišnji promet od oko 1,5 milijardi dolara.

Premijer Džombić je negirao tvrdnje predstavnika Sindikata energetike da planirana investicija predstavlja privatizaciju energetskog sektora. U Sindikatu poručuju da im nije jasno u čijem je interesu da Srpska daje ugalj i da za to dobije tek deset odsto udela u novoj firmi.

Predsednik Vlade najavio je i da do kraja maja treba da bude raspisan tender za izgradnju autoputa Banjaluka–Doboj. Džombić je podsetio da će Evropska banka za obnovu i razvoj kreditirati gradnju deonice od Prnjavora do Doboja i privatnog partnera koji dobije koncesiju za deonicu od Banjaluke do Prnjavora i od Doboja do Jakeša.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da će u maju u skupštinsku proceduru biti upućen Nacrt zakona o PIO, a u junu u formi predloga. On, međutim, nije hteo da otkrije kakva rešenja će biti ponuđena. Paralelno se radi, kako je rekao, novi zakon o boračkim pravima.

Ministri Srpske juče su razmatrali izveštaj o 100 dana rada Vlade, a o njemu će se izjasniti za 14 dana, odnosno nakon povratka premijera RS iz Kine.

Krediti za bolnice

Evropska investiciona banka obezbediće 100-130 miliona evra za izgradnju bolnice u Bijeljini i rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci. Premijer Džombić tvrdi da su u toku i pregovori s Evropskom investicionom bankom o finansiranju sistema za odbranu od poplava. On je najavio da će u narednih desetak dana Garantni fond izdati prvu garanciju za dobijanje kredita. Predsednik Vlade RS je rekao da je nezahvalno govoriti o trenutku izlaska iz krize. Polovinom 2012. i početkom 2013. godine možemo očekivati osetniji ekonomski rast, rekao je Džombić.

Izvor balkanmagazin.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!