Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Tržište električne...

Rumunija: Tržište električne energije i gasa, haos u najavi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Komisija za industriju i usluge izglasala je ukidanje člana 61. Uredbe 114, kojim su postavljene regulisane cene električne energije i prirodnog gasa i ograničena cena prirodnog gasa iz domaće proizvodnje na 68 leva (14,4 evra) po MWh.

Regulatorna agencija za energetiku ima rok od 90 dana za izradu nove metodologije za tržište električne energije i gasa.

Na tržištu električne energije, ovaj član je uveo obavezu snabdevača da od 1. marta 2019. do 1. marta 2022. godine prodaju električnu energiju domaćinstvima po ceni koju postavlja ANRE. Što se tiče gasa, situacija je bila malo složenija. Poništeni član predviđao je da Petrom i Romgaz moraju do 2022. godine prodavati svu proizvodnju gasa po ceni ograničenoj na 68 leva (14,4 evra) po MWh, svim potrošačima u Rumuniji.

Prve nedoumice u ovom trenutku

Kada je u pitanju gas, ukidanje člana Uredbe 114 izaziva maksimalnu konfuziju, s obzirom da naknadno usvojena Uredba 19/2019 utvrđuje da Petrom i Romgaz prodaju gas po datoj ceni samo domaćinstvima i proizvođačima toplotne energije za stanovništvo. Da li će se onda i Uredba 19 takođe menjati ili ne?

Ako se ovaj član ukine, šta će se dešavati sa ugovorima između proizvođača i snabdevača koji su u toku, po regulisanim cenama, za količine koje bi trerbale biti isporučene po ovim cenama u budućnosti? Da li će ti ugovori biti ispoštovani ili ne, u skladu sa inicijalnim uslovima?

Šta će se dogoditi sa cenama električne energije za stanovništvo? Ili, bolje rečeno, koliko će one porasti tokom zime? Podsećamo, poništeni član zahtevao je da četiri snabdevača u poslednjoj instanci (Enel, Electrika, ČEZ i E.On) moraju isporučiti električnu energiju domaćinstvima po cenama koje je postavio ANRE, električnu energiju koja se u skladu sa Uredbom kupuje od Hidroelektrike, Nuklearelektrike i Petroma, po regulisanim cenama (troškovi proizvodnje plus marža od 5%).

Kako sada izgleda, ove regulisane cene će biti ukinute. Po kojoj ceni će domaćinstva koja su ostala na regulisanom tržištu plaćati električnu energiju? Trenutno su tržišne cene mnogo više od regulisanih. Na primer, Hidroelektrika na slobodnom tržištu prodaje električnu energiju za bazno opterećenje po ceni od oko 300 leva (63,3 evra) po MWh, dok regulisana cena iznosi 112 leva (23,64  evra) po MWh. Nakon deregulacije, ova poslednja cena teoretski više neće postojati.

Takođe, postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa ugovorima proizvođača i snabdevača koji su već zaključeni po regulisanim cenama? Da li će oni biti ispoštovani?

ANRE, u teoriji, ne može ni na koji način da utiče na cene na slobodnom tržištu, a još uvek ne znamo da li će postaviti vremenski rok za povratak na slobodno tržište. Ako se to dogodi, uz tržišne cene za proizvođače, ali sa komponentom „ograničavanja“ krajnjih cena za potrošače, da li će snabdevači imati gubitke, koji će morati da budu priznati kasnije?

Rumunija još nije definisala kategoriju ranjivih potrošača i načine podrške, tako da će poptuna deregulacija, ukoliko trenutne tržišne cene budu prenete na račune, teško pogoditi potrošače sa malim primanjima.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!