Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

RTB Bor u plusu posle 20 godina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada Srbije donela je dobru stratešku odluku o podržavljenju Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor i ulaganju u njegovu revitalizaciju, izjavila je danas u Boru potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Potpredsednica Kalanović je obilazeći površinski kop Krivelj u RTB Bor, navela da je država uložila više od dve milijarde dinara u nabavku nove opreme, da svi poslovi idu predviđenom dinamikom i da će ih ona kontrolisati u budućem periodu.

Kalanovićeva, potpredsednica Vlade zadužena za privredni i regionalni razvoj je kazala da se odvijaju odlično sva tri velika programa koji obuhvataju nabavku mašina za površinske kopove i rudnik, ulaganja u topionicu i aktivnosti za planiranu flotaciju u Krivelju.

Prema Kalanovićevoj, predviđeno je da se nabavka mašina za površinske kopove i rudnik, realizuje u četiri faze, a sada je u toku treća.

Do sada je RTB iz sopstvenih sredstava uložio 2,4 milijarde dinara u povećanje kapaciteta i veću eksploataciju rudnika.

Kalanovićeva je rekla da će ulaganja u topionicu obezbediti veću profitabilnost RTB i smanjenje zagađenja po kome je Bor poznat, kao i da je do sada povučena prva tranša kredita za topionicu od 15 miliona evra.

Potpredsednica Vlade je dodala da je danas dobila uveravanja od uprave RTB da će radovi i dalje napredovati pa će već sledećeg meseca moći da bude povučena i druga tranša kredita od 135 miliona evra.

Država je dala garancije Kanadskoj kreditnoj banci za topionicu, a uložiće i značajna sredstva za izmirivanje obaveza prema domaćim izvođačima koji rade na izgradnji topionice.

“Vlada Srbije svoja sredstva konvertuje u vlasništvo i mislim da je to bila izuzetno dobra investicija,” rekla je Kalanović.

Kalanovićeva je navela da je postignut i dogovor za flotaciju u Krivelju i da se može očekivati da taj posao bude završen u toku ove godine, kao i da će se u narednom periodu razgovarati o mogućnosti obnavljanja flotacije u Majdanpeku.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski se zahvalio Vladi Srbije na naporima da taj rudnik “postavi na svoje noge, ” i istakao da su aktivnosti države urodile plodom pa je 2010. završena sa 1,67 miliona dolara dobiti, prvi put posle 20 godina.

To je postignuto i zahvaljujući boljoj organizaciji, kontroli i štednji, kazao je generalni direktor Spaskovski.

Spaskovski je rekao da je RTB Bor i u ovoj godini nastavio sa odličnim rezultatima i da je povećan otkup jalovine.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!