Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

RS: Krak kroz Srpsku neće kasniti

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas Res” Slobodan Puhalac kazao je “Glasu Srpske” da izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku neće biti dovedena u pitanje zbog određenih spekulacija u vezi sa pomjeranjem rokova u Srbiji.

– Ne vjerujem da će biti nekih ozbiljnijih problema u vezi sa zacrtanim aktivnostima na realizaciji “Južnog toka” u Srbiji. Da li su to medijske spekulacije ili nametanje nekih posebnih interesa, nije bitno, ali je očito da će partneri prevazići te poteškoće – rekao je Puhalac.

On je, s obzirom na takav stav, ocijenio da se to ne može odraziti na Republiku Srpsku.

– Naš osnovni zadatak ostaje da sustignemo ono što smo u prošlosti propustili da napravimo i pred nama su brojne obaveze – rekao je Puhalac.

Kako pišu srpski mediji, pomjeranje datuma za početak gradnje gasovoda u Srbiji izaziva negodovanje ruskih partnera, a kasniće se i više od godinu.

Državni savjetnik Ruske Federacije Modest Kolerov je nedavno rekao da se Srbija ne ponaša po ključnim dogovorima sklopljenim između bivšeg rukovodstva zemlje i Vladimira Putina.

Ipak, Dušan Bajatović, prvi čovjek “Srbijagasa”, opovrgava ove napade i kaže da sve teče po planu.

– Nije tačno da ne ispunjavamo odredbe u vezi sa ‘Južnim tokom’. Sve ugovorne i druge obaveze se poštuju – odgovara Bajatović.

Upravo je dolazak ruske delegacije donio i novi rok za start izgradnje prve kompresorske stanice u Srbiji.

Početak radova na “Južnom toku” u Srbiji zacrtan je bio prvobitno za decembar prošle godine. Datum je pomjeren za januar, mart, a onda i za posljednji kvartal ove godine. Predsjednik UO “Gasproma” još je dodatno pomjerio datum za kamen temeljac i prebacio ga u 2014. godinu.

– Projekat ‘Južni tok’ teče prema planiranim rokovima i početak radova je predviđen za decembar 2013 – januar 2014. godine – rekao je Miler, prilikom posjete Srbiji.

Kako pišu srpski mediji, Aleksej Miler žalio se u Vladi Srbije da “pojedinci pokušavaju da opstruiraju” gasni sporazum Rusije i Srbije i sprovođenje velikog posla “Južni tok”.

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić dao je lične garancije da će “izbaciti iz stranke i Vlade svakoga ko bude opstruirao “Južni tok”.

– Miler govoreći o opstrukciji nije pomenuo nijedno ime. Insistirao je da je u pitanju strateško partnerstvo sa Srbijom i „Srbijagasom”, a direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića je označio kao garanta tog partnerstva – rekao je srpskim medijima jedan od učesnika sastanka.

Već mjesecima se vodi rat između ministarke energetike Zorane Mihajlović i direktora „Srbijagasa” Dušana Bajatovića, koji očigledno ima rusku zaštitu.

Ministarka nedavno nije krila razočaranje što je državni revizor podnio samo prekršajne prijave protiv direktora „Srbijagasa” i zatražila je da tužilaštvo reaguje jer je zbog nepravilnosti u javnim nabavkama, kako kaže, zabilježen gubitak od oko 450 miliona evra.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!