Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaZnačajne uštede i...

Značajne uštede i racionalnije poslovanje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Konferencija za novinare: prvih sto dana novog rukovodstva rb „Kolubara”.

Posmatrano  u  celini,  po  svim  aspektima, počev  od  proizvodnje,  investicija,  finansijskih  i  komercijalnih  poslova,  kao  i  aktivnosti  u  pravnoj  regulativi  i  ljudskim  resursima,  ostvareni  su  značajni  rezultati  u  poboljšanju proizvodnje  i  racionalizaciji  poslovanja  u  Rudarskom  basenu  „Kolubara”.  Ovakva  ocena  je  izneta  na konferenciji  za  medije  koja  je  održana  18.  marta  u poslovodstvu RB „Kolubara”, povodom prvih sto dana novog  rukovodstva  na  čelu  sa  Miloradom  Grčićem, direktorom RB „Kolubara”.

Godina najvećeg investicionog ciklusa u novijoj istoriji RB „Kolubara”. Uz stručnu kontrolu na investicijama ušteđeno pola miliona evra

Obraćajući se novinarima u maloj sali poslovodstva Grčić je upoznao prisutne sa stanjem u „Kolubari” koje je zateklo njegovo rukovodstvo i merama koje su  učinjene  da  bi  se  utvrđene  slabosti  prevazišle. Tom prilikom, u prisustvu svojih saradnika Mihaila Petrovića, pomoćnika direktora za proizvodno­tehničke poslove i mr Branka Petrovića, pomoćnika direktora  za  investicije,  razvoj  i  unapređenje proizvodnje, direktor RB „Kolubara” je naglasio:

– Kada smo preuzeli dužnost u „Kolubari” susreli smo se sa brojnim problemima. U pojedinim sektorima  došlo  je  do  velikih  zloupotreba,  sa  čijim delom  je  javnost  već  upoznata,  a  na  čijem  otkrivanju se uveliko radi. S druge strane, određeni problemi su  predugo  stajali  po  strani  i  odlagano  je  njihovo rešavanje,  što  je  dovelo  do  velikih  materijalnih gubitaka u minulom periodu.

Odmah  posle  formiranja  rukovodećeg  tima  RB „Kolubare”,  koga  po  oceni  Milorada  Grčića,  čine kompetentni  stručnjaci,  pristupilo  se  otklanjanju uzroka uočenih slabosti u poslovanju.

– Prvi koraci koje smo preduzeli odnosili su se na sistematsko otkrivanje i zatvaranje potencijalnih puteva zloupotreba. Uvedene su mere racionalizacije na svim nivoima, povećana je efikasnost rada, ali se permanentno radi i na poboljšanju uslova rada na kopovima i zaštite na radu. Zadovoljan sam, jer, preduzete mere već daju vidljive pomake, a na duže staze siguran sam da će dati još bolje rezultate – ocenio je Grčić, iznoseći brojne pokazatelje u prilog svojim ocenama. Navodeći probleme po njihovom značaju, on je konstatovao da je na prvom mestu eksproprijacija, zatim,  veliki  broj  sudskih  sporova  oko  naknade  za smenski rad i neregulisan status imovine privrednog društva.

Da bi se poboljšao postupak eksproprijacije, kako  je  saopšteno  na  konferenciji  za  novinare,  nadležnim službama su data odgovarajuća uputstva za efikasnije,  racionalnije  i  ekonomičnije  spro vođenje Zakona o eksproprijaciji.

Govoreći o uspesima koje je RB „Kolubara” postigla u minulih sto dana, Grčić je istakao da je u januaru ostvarena rekordna mesečna proizvodnja od preko tri miliona  tona  uglja,  a  uspeh  je  još  veći  jer  je  ostvaren sa opremom koja je stara oko 40 godina. Ukazujući na  nedovoljna  investiciona  ulaganja  u  otvaranje  novih površinskih kopova i nabavku rudarske opreme Grčić je ocenio da se u poslednjih šest godina uglavnom ulagalo u TE „Nikola Tesla” dok su investicije u RB „Kolubara”, koja obezbeđuje 54 odsto lignita za proizvodnju  struje,  bile  nepravedno  zapostavljene. U nove investicije, da bi se održala postojeća proizvodnja,  neophodno  je  ulagati  na  desetine  miliona evra.  Godišnje  je  potrebno  oko  100­120  miliona  evra. U planu je izmeštanje dela Ibarske magistrale i deonice  pruge  Beograd­Bar,  kako  bi  se  otvorio  novi površinski kop „Radljevo”.

Na konferenciji za medije učestvovalo je oko trideset novinara dnevnih glasila i TV kuća.

Odgovarajući na pitanje novinara u čemu se ogleda promena u postupku eksproprijacije, Milorad Grčić je rekao:

– Čini se sve da se zatečena situacija vrati u regularne okvire i da ovim postupkom ne bude oštećena ni „Kolubara”, ali ni domaćinstva koja moraju da se rasele. U toku su postupci revidiranja prethodnih procena i ugovora vezanih za eksproprijaciju od strane nadležnih državnih organa, Republičke uprave javnih prihoda i Gradskog zavoda za veštačenje. Ovaj posao su do sada obavljala lica iz RB „Kolubara”.
Sprečena krađa nafte

Zahvaljujući internoj kontroli u Rudarskom basenu „Kolubara” otkrivena je krađa nafte, koja se kretala dnevno od 3,5 do pet tona.
Ušteda na održavanju vozila

Troškovi dnevnica i naknada na službenom putu prepolovljeni su u odnosu na one od pre nekoliko meseci. Troškovi održavanja putničkih vozila su 3,5 puta manji na mesečnom nivou, tako da iznose 1,2 miliona, umesto 4,1 milion dinara. Samo na potrošnji goriva ostvarena je ušteda od 50 miliona dinara.

U toku je izrada Plana integriteta i izrada sveobuhvatnih mera borbe protiv korupcije, što će biti završeno do kraja marta.

Preduzete su mere za značajne uštede u više oblasti, kao što su oblasti javnih nabavki, potrošnja goriva, osiguranje, eksproprijacija i dr. Odmah po dolasku u RB „Kolubara” upućen je predlog Skupštini Srbije za regulisanje uvećanja zarada za smenski rad, koja značajno opterećuju poslovanje RB,,Kolubara”. Pripremljeni su zahtevi nadležnim institucijama za smanjenje rashoda po osnovu poreza i doprinosa. Pokrenete su mere za poboljšanje naplate višegodišnjih potraživanja od krupnih dužnika kao što je „Milan Blagojević – Namenska” Lučani.

Izvor KOLUARA

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!