Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Rudnik...

Republika Srpska: Rudnik “Sase” premašuje planove – Eksploatacija rude veća za 7,2% od planirane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rudnik olova i cinka “Sase” kod Srebrenice ove godine je ostvario rekordnu eksploataciju od 323.730 tona rovne rude ili za 7,2% veću od planirane.

Predsjednik Upravnog odbora ovog kolektiva Jelena Petrić izjavila je Srni da očekuje i dobar finansijski rezultat na kraju ove godine.

Ona je navela da je “pala” cijena ruda olova i cinka na berzama, pa će naredne godine biti racionalizovani troškovi, ali neće biti otpuštanja radnika, kao ni novih primanja, izuzev zapošljavanja za rad u jami.

U ovom preduzeću navode da je od potpisivanja koncesionog ugovora 2007. godine za eksploataciju i upravljanje ovim rudnikom obim proizvodnje povećan za 177%.

U “Sase” je ove godine investirano 4.866.200 KM ili za 17,5% više od planiranog.

Petrić kaže da je od potpisivanja koncesionog ugovora do polovine ovog mjeseca investirano ukupno 27.860.300 KM, što pokazuje da je skoro izvršen tridesetogodišnji plan investiranja u ovaj rudnik od 28 mil KM, kolika je ukupna koncesiona ugovorna investiciona obaveza.

– U prvoj dekadi realizacije koncesionog ugovora ispunili smo preuzete investicione obaveze, ali to ne znači da prekidamo investiranje. U 2016. godini planirali smo nova ulaganja od 4.920.700 KM – pojasnila je Petrić.

Govoreći o koncesionim obavezama, ona je navela da je ove godine Rudnik “Sase” po osnovu koncesione naknade u budžet Republike Srpske uplatio 1.234.000 KM, a od početka realizacije ugovora uplaćeno je ukupno 8.434.200 KM.

– Po osnovu poreza i doprinosa na plate uplaćeno je ukupno 4.212.959 KM, za beneficirani radni staž 466.579 KM i za doprinos za solidarnost 174.975 KM – precizirala je Petrić i naglasila da uredno izmiruju sve obaveze po osnovu direktnih i indirektnih poreza.

Rudnik “Sase”, kao najveći privredni kolektiv sa 532 zaposlenih na području Srebrenice i Bratunca i među tri najveća u regiji Birač, pokazuje i visok stepen društvene odgovornosti i podržava razne kulturne i sportske sadržaje i manifestacije, obnovu infrastrukture, te rad sportskih klubova, udruženja, kao i humanitrne aktivnosti u ove dvije opštine, i za te namjene je u prethodnih nekoliko godina izdvojeno oko 600.000 KM.

Rudnik je do sada uložio više od 3 mil KM u rekultivisanje odlagališta jalovine, zaštitu brane jalovišta i regulisanje i izmještanje vodotoka Saške rijeke.

Rudnik “Sase” posluje u sastavu firme “Gross” iz Gradiške čiji je većinski vlasnik britanska kompanija “Mineco”.

Izvor; Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!