Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Osam...

Republika Srpska: Osam dana za reorganizaciju ERS?!

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ je odlučila da na vrlo upitnom javnom pozivu izabere pravnog konsultana koji će pripremiti potpuno novi model organizovanja najznačajnijeg javnog preduzeća, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Zainteresovanim pravnim firmama ostavljen je nevjerovatno kratak rok od samo 8 dana da se pripreme i prijave se na tender za potpunu reorganizaciju najvećeg javnog preduzeća u Republici Srpskoj.

U „Pozivu za dostavu ponuda za pružanje pravnih usluga u procesu reorganizacije Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske“ raspisanog 20. avgusta navodi se da je predmet nabavke „sagledavanje i izrada optimalnih modela nove organizacije MH ERS-a“, „pravno uređivanje budućeg statusa distributivnih preduzeća, te razdvajanje proizvodnje i snabdijevanje električnom energijom“.

Pravni konsultant treba predložiti način nove organizacije proizvodnje električne energije u MHE, kao i model organizovanja u sistem vertikalno integrisanog preduzeća, te način trgovine električnom energijom u uslovima otvorenog tržišta.

Zainteresovane firme su imale rok da sva ova pitanja razmotre i prijave se i to sve za osam dana, iako je uobičajeno da rok bude 30 do 45 dana za ovaj obim posla. Elektroprivreda čak nije ostavila ni rok za žalbe na postavljene uslove.

Milekić: Nemamo vremena

Generalni direktor ERS Branislava Milekić i izvršni direktor za pravne poslove Nenad Radović za portal CAPITAL rekli su da je ostavljen rok za osam dana jer je ostalo vrlo malo vremena do kraja godine kada treba biti usvojen novi Zakon o električnoj energiji.

„Pokušali smo sami da pronađemo rješenje, ali shvatili smo da nam je potreban pravni konsultant za ovako komplikovan posao“, rekla je Milekić.

Direktor ERS-a za pravne poslove dodaje da su obavezni do kraja godine dostavite Eleborat sa mogućim modelima organizovanja Vladi na usvajanje. Na pitanje zašto u pozivu nisu odredili cijenu pravnog konsultanta, Radović kaže da su to mogli uraditi, ali nisu obavezni, jer se tada svi ponude cijenu približne toj.

Komentarišući da bi druge pravne kompanije mogle sumnjati da je upravo zbog kratkog roka posao već „unaprijed dogovoren“ sa nekom kompanijom, Radović kaže da su to sve to priče i prazne optužbe bez ikakvih argumenata.

Pravdanje izuzetno kratkog roka usvajanjem Zakona nije ubjedljiv argument s obzirom da se na obavezi razdvajanja proizvodnje i distribucije po direktivama EU radi već nekoliko godina.

Ugovor na tri mjeseca

Ugovor će se sa pravnim konsultantom zaključiti na tri mjeseca u okviru kojih se mora izvršiti ovaj posao, jer ERS očekuje da će do kraja 2015. godine biti donesen novi Zakon o električnoj energiji koji će obuhvatiti u budući model organizacije MH ERS

Dobro upućeni izvor CAPITAL tvrdi da je Elektroprivreda predvidjela da konsultanta plati 200.000 KM, te da se već se otvoreno priča da je posao namijenjen jednoj trebinjskoj advokatskoj kancelariji koja će kasnije taj posao prepustiti „Deloitte“ Banjaluka revizorskoj kući koja godinama radi reviziju finansijskih izvještaja Elektroprivrede. Da je „Deloitte“ najviše zainteresovan vidljivo je i iz prepiske između ERS-a i ove firme.

Posao konsultanta

Ekonomisti i pravnici kažu da je ovo u najmanju ruku brzoplet pristup izuzetno zahtjevnom i obimnom poslu što se vidi i iz očekivanja ERS od pravnog konsultanta.

Konsultant treba da ponudi:

1. Optimalnu organizaciju operatera distributivnog sistema

2. Optimalnu organizaciju djelatnosti snabdjevanja električnom energijom

3. Optimalnu organizaciju proizvodne djelatnosti u sistem

4. Model povezivanje svih privrednih društava u sistemu MH ERS

5. Predloži nova zakonska rješenja u Zakonu o električnoj energiji Republike Srpske

6. Ponudi osnove novog ugovora o međusobnim ekonomskim odnosima u MH ERS

7. Osnove ugovora o vršenju pomoćnih usluga i balansiranju u MH ERS

8. Stručnu pomoć u realizaciji predloženog modela organizacije

Modeli nove organizacije

Moguće varijante nove organizacije ERS

1. Matično preduzeće osniva jednog Snabdjevača za Republiku Srpsku. Postojećih pet Elektrodistribucija se pretvaraju u pet operatora distributivnog sistema (ODS). ( Pet ODS i jedan Snabdjevač)

2. Podjela sadašnjih pet distribucija na pet ODS i pet snabdjevača (Pet ODS i pet Snabdjevača)

3. MH osniva jednog ODS za Republiku Srpsku, a on zaključuje ugovore sa sadašnjih pet elektrodistribucija o najmu distributivne mreže. Pet sadašnji elektrodistribucija osnivaju svojih pet snabdjevača (Jedan ODS, pet Elektrodistribucija i Pet snabdjevača)

4. Osniva se jedan ODS za Republiku Srpsku, tako što bi se sadašnje distribucije spojile u jedno pravno lice (ODS), a MH osniva jednog snabdjevača za Republiku Srpsku (Jedan ODS i jedan Snabdjevač)

5. Osniva se jedan ODS za Republiku Srpsku tako što bi se spojile sadašnje distribucije u jednog pravno lice (ODS), a MH osniva pet snabdjevača (jedan ODS i pet Snabdjevača)

Pobuna malih akcionara

Kod svih modela najveća prepreka je struktura kapitala. Mali akcionari imaju 20 odsto kapitala u zavisnim preduzećima i vrlo vjerovatno će ocijeniti da se najavljenim promjenama organizacije ugrožavaju njihova prava. Naravno, oni mogu iskoristi zakonska prava određena za nesaglasne akcionare, ali to će stvoriti velike finansijske obaveze Elektroprivredi Republike Srpske.

Izvor; RTV BN

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!