Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Dobit...

Republika Srpska: Dobit Elektrokrajine 0,7 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Banjalučka Elektrokrajina je 2019. godinu okončala pozitivnim poslovnim rezultatom, uz ostvarenu bruto dobit od 1,36 miliona KM (0,7 miliona evra), uprkos značajnim finansijskim opterećenjima uzrokovanim procesom reorganizacije i drugim spoljnim faktorima na koje preduzeće nije moglo uticati.

Elektrokrajina je prošle godine počela reorganizaciju kroz prvu fazu gašenja delatnosti snabdevanja električnim energijom, u kojoj je od 1. septembra ostala bez više od 430 kupaca sa visokog i srednjeg naponskog nivoa, koje je preuzela Direkcija za snabdevanje pri Elektroprivredi RS u Trebinju.

Gubitak najvećih potrošača u poslednja četiri meseca 2019. godine uticao je na smanjenje prihoda za čak 9,4 miliona KM (4,82 miliona evra), uključujući i prihod od mrežarina.

Pored toga, prihodi od kamata prošle godine smanjeni su za 2,15 miliona KM (1,1 milion evra), zbog zakonskog smanjenja stope zatezne kamate i prelaska kupaca.

Na strani rashoda su se, takođe, pojavili troškovi kojih nije bilo u 2018. godini i na koje preduzeće nije moglo uticati, u ukupnom iznosu od 4,1 miliona KM (2,1 milion evra). Od toga su troškovi debalansa prema Elektroprivredi RS iznosili 1,8 miliona KM (0,92 miliona evra), dok su naknade za sistemske i pomoćne usluge Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) i Nezavisnog operatora sistema u BiH povećani za 2,3 miliona KM (1,18 miliona evra).

Ukupna bruto potraživanja u 2019. godini smanjena su za 19,72 miliona KM (10,12 miliona evra), dok su prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja uvećani za 1,73 miliona KM (0,89 miliona evra), što je donelo pozitivan efekat od 21,45 miliona KM (11 miliona evra).

Distributivni gubici preduzeća u 2019. godini smanjeni su za 1,1 procentni poen, što je donelo finansijski efekat od 2,5 miliona KM (1,28 miliona evra).

Elektrokrajina je prošle godine u izgradnju i sanaciju 380 kilometara elektrodistributivne mreže i 137 trafo-stanica i druge razvojne projekte, investirala ukupno 24,5 miliona KM (12,57 miliona evra).

U avgustu 2019. godine započet je veliki trogodišnji projekat rekonstrukcije mreže u vrednosti od skoro 30 miliona KM (15,39 miliona evra). Samo za nešto više od četiri meseca projektnih radova, zaključno sa krajem prošle godine, postavljeno je oko 2.000 novih betonskih stubova i razvučeni su provodnici na trasi dužine 60 kilometra, čime je više hiljada kupaca Elektrokrajine dobilo kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

Izvor: nezavisne.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje. Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na...

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!