Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Taksa na...

Region: Taksa na CO2 je neminovnost i u regionu Zapadnog Balkana

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja bloka 7 u Termoelektrani Tuzla biće ekonomska katastrofa, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, na panelu Tranzicija energetskog sektora, na Samitu energetike Trebinje – SET 2020.

Kao razlog on je naveo sasvim izvesno uvođenje takse na emisije CO2 u regionu za nekoliko godina.

Elektroprivreda BiH gradi blok 7, snage 450 MW, u TE Tuzla, uz pomoć kredita od 614 miliona evra koji je odobrila kineska Eksim banka, a za koji je garanciju dala Federacija Bosne i Hercegovine. Prošle godine, Sekretarijat Energetske Zajednice pokrenuo je spor protiv FBiH zbog ove investicije.

Kopač je podsetio da je danas trebalo da dođe ekipa iz Kine koja bi učestvovala u izgradnji, ali da je to odloženo zbog epidemije korona virusa.

Gradnja tog bloka će biti ekonomska katastrofa za Federaciju BiH, i to ne na srednji, nego na kratak rok, naglasio je Kopač.

On je naveo da je projekat planiran sa cenom CO2 od sedam evra i to od 2035. godine, dok cena u EU trenutno iznosi 25 evra.

Taksa dolazi i to veoma brzo, pa će ta cena za emitovanje CO2 ekonomski ubiti taj projekat, dodao je on, i naveo da nije reč o obavezama koje neko nameće regionu, već o nečemu što je neminovnost.

Evropska komisija, podsetio je, najavila je da će uvesti graničnu taksu na CO2 (carbon border tax) za sektore u kojima cena za emisije CO2 ima važnu ulogu jer je veliki trošak. Jedan od razloga je veliki rast uvoza električne energije proizvedene iz uglja u zemljama van EU, gde se ne plaćaju emisije CO2.

To je sada politički problem, jer Španija zatvara termoelektrane, a uvozi se električna energija iz Maroka na ugalj, slično je i sa baltičkim zemljama i Rusijom, Grčkom i Turskom, objasnio je on.

Ovih nedelja, kako je naveo, pojačava se politički pritisak na Evropsku Komisiju da nešto uradi, i ona priprema graničnu taksu na CO2, što će važiti i za Zapadni Balkan.

Energetska zajednica predlaže da se taksa postepeno uvede, i da sva sredstva  prikupljena na taj način ostanu u zemljama regiona, kako bi se obezbedila pravedna tranzicija za regione u kojima je privreda zasnovana na uglju, koji će biti najveći gubitnici, naglasio je on.

Kopač je podsetio da je Crna Gora izuzetak u regionu, i da je nedavno uvela taksu za CO2 u iznosu od 24 evra.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!