Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion: Srbija, Mađarska...

Region: Srbija, Mađarska i Slovenija osnivaju platformu za razmenu struje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Mađarska, Slovenija i Srbija formiraće zajedničku platformu za razmenu električne energije, najavila je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Srbije posle sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom. Dvoje ministara razgovarali su o jačanju kapaciteta za prenos električne energije, snabdevanju prirodnim gasom i izgradnji naftovoda.

Na sastanku u Beogradu Dubravka Đedović Handanović i Peter Sijarto konstatovali su da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste, i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta.

„Takođe, razgovarali smo i projektu Blue Sky koji bi trebalo treba da obezbedi zajedničku platformu za razmenu električne energije između Srbije, Slovenije i Mađarske, nakon što su Srbija i Slovenija već pokrenule prvu regionalnu berzu električne energije“, izjavila je ona.

Da podsetimo, u decembru 2022. operatori prenosnog sistema Slovenije i Srbije – ELES i Elektromreža Srbije (EMS) sa evropskom kompanijom EPEX Spot osnovali su berzu ADEX.

Sporazum sa Mađarskom o razmeni električne energije trebalo bi da bude potpisan do kraja godine

Sporazum, kako je dodala Đedović Handanović, kojim bi Mađarska pristupila platformi Srbije i Slovenije trebalo bi da bude potpisan krajem godine. Ideja je da u prvim mesecima naredne godine inicijativa bude finalizovana, istakla je Đedović Handanović.

Ona je najavila da se početak radova na izgradnji naftovoda Srbija-Mađarska, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekuje u drugoj polovini 2025, a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte.

Dvoje ministara razgovarali su i najavljenom uvođenju takse na transport ruskog gasa preko Bugarske, potez koji su Mađarska i Srbija oštro kritikovale. Đedović Handanović je rekla  da su toku razgovori o merama koje dve zemlje mogu da preduzmu kako bi zaštitile svoju poziciju.

„Srbija se i zvanično obratila Energetskoj zajednici po ovom pitanju, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa, niti ugovornih obaveza i sporazuma”, objasnila je ona.

Dve države će nastojati, kako je naglasila, da i u dijalogu sa bugarskom stranom pronađu rešenje i da prevaziđu izazove koji bi imali negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom.

Sijarto: Mađarska i Srbija će usaglasiti dalje korake u vezi sa bugarskom taksom

Mađarski ministar Peter Sijarto je istakao da je Bugarska donela odluku koja je neprihvatljiva.

„Niko nema pravo da dovede u pitanje sigurno snabdevanje energentima jedne zemlje. Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog gasa čime je dovela u pitanje sigurnost snabdevanja Severne Makedonije, Srbije i Mađarske“, istakao je Sijarto.

On je istakao da su se Mađarska i Srbija danas dogovorile da usaglase svoje naredne korake i da daju zajednički odgovor.

„Ovaj neprijateljski čin dovodi u pitanje evropsku solidarnost, ali je takođe i protivan evropskim propisima s obzirom da nije dozvoljeno uvođenje taksi i carina između članica EU, jer se time ograničava slobodan protok robe i krše evropski propisi“, poručio je Sijarto, prenosi Balkan Green Energy News.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!