Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Španski grant...

Srbija: Španski grant za EMS za podršku energetskoj tranziciji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U prostorijama EMS AD 17. novembra potpisan je ugovor o donaciji između Fonda za promociju španske privrede u inostranstvu, koji je osnovala Кraljevina Španija 2021, i EMS AD, kao prvog korisnika ovih sredstava u Republici Srbiji. Inače, Republika Srbija je jedina evropska zemlja sa kojom Кraljevina Španija ima ugovor o korišćenju ovih sredstava.

Кraljevina Španija će iz svojih sredstava, a preko Fund for Internationalization of Companies (FIEM) i Instituto de Crédito Oficial (CIO) finansirati grant sporazum za izradu Studije tehničke pomoći za energetsku tranziciju srpskog operatora prenosnog sistema, EMS AD. Izradu studije će voditi voditi Deloitte Consulting SLU, a ukupna vrednost ove donacije je 600.000,00 evra.

Ugovor o donaciji potpisali su NJ.E. ambasador Кraljevine Španije u Republici Srbiji, gospodin Raul Bartolome Molina i generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić.

„Izuzetno sam srećna i zadovoljna zbog potpisivanja ugovora o donaciji. Cilj izrade Studije je priprema EMS AD za predstojeće priključenje velikog broj novih obnovljivih izvora električne energije u elektroenergetski sistem Republike Srbije. Ova donacija je ozbiljna podrška za izazove koji su pred nama, jer će veći broj obnovljivih izvora u proizvodnom miksu Srbije svakako značajno uticati na način rada EMS AD. Zbog tog uticaja, već je izvršena odgovarajuća izmena nacionalnog regulatornog okvira, kao i prilagođavanje operativnih procedura i procesa i unapređenje računarskih alata i modela upravljanja koje koristimo. EMS AD će kroz ovu Studiju ojačati kapacitete kada je reč o unapređenju metodologija, procesa, računarskih alata, kao i podići nivo znanja svojih zaposlenih. Ovo će Srbiji doneti pouzdaniji prenosni sistem koji je ključ energetske stabilnosti“, izjavila je direktorka Matejić ovom prilikom.

Zahvaljujući ovoj tehničkoj pomoći EMS AD će upoznati najbolju evropsku praksu, koja je uspostavljena u španskom operatoru prenosnog sistema (Red Eléctrica de España), putem upoznavanja sa španskim pravilima o radu prenosnog sistema, procedurama vezanim za upravljanje i razvoj elektroenergetskog sistema, rešenjima vezanim za informacione sisteme, strukturu upravljačkih centara i iskustvima u radu posebnog centra za upravljanje obnovljivim izvorima (CECRE).

„Delim zadovoljstvo gospođe Matejić zbog odobravanja ove donacije i smatramo da će ona doprineti lakšoj adaptaciji EMS-a novoj energetskoj stvarnosti ka kojoj naše zemlje idu. Uz to, radi se o prvoj španskoj donaciji Srbiji poslednjih godina, što ukazuje na jačanje naših bilateralnih odnosa, kao i na značaj koji Španija daje pružanju podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije. Španija je jedna od vodećih zemalja na svetu u oblasti obnovljivih izvora energije, a naročito u oblasti solarne energije i energije vetra. Razvoj proizvodnih kapaciteta i proizvodnja energije iz ovih izvora zahtevali su visok stepen prilagođavanja i ulaganja i u prenosnu mrežu. U tom smislu, smatramo da intenzivnija saradnja i razmena iskustava između Srbije i Španije u ovoj oblasti može biti uzajamno korisna, pogotovo kada je reč o prenosnim sistemima. Zadovoljstvo nam je što će zahvaljujući projektu koji će predvoditi Deloit Španija odnosi naših prenosnih sistema moći da ojačaju, kao i što će naši stručnjaci zajedno raditi na stvaranju održive budućnosti i čistije okoline. Svim učesnicima želim lepu i uspešnu saradnju, kao i odlične rezultate“, rekao je ambasador Raul Bartolome Molina.

Ovo donacija dolazi u periodu velikog investicionog zamaha EMS AD koji se ogleda u realizaciji velikog broja projekata koji su od izuzetnog nacionalnog i regionalnog značaja. Povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u Srbiji je u porastu, pa će unapređenje sistema i edukacija zaposlenih svakako doprineti energetskoj stabilnosti, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EMS-a.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Zapadni Balkan: Potreban je zaokret u zaštiti životne sredine

Zaštita životne sredine, ekologija, sprečavanje uticaja klimatskih promena i energetska tranzicija postaju iz godine u godinu sve važnije teme i u regionu Zapadnog Balkana. U zemljama regiona potrebne su strateške promene u politici životne sredine, a zelena tranzicija je...

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!