Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Pad nedeljnih...

Region: Pad nedeljnih spot cena na ispod 200 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene na berzama u regionu u prethodnoj nedelji kretale su se od 189,9 evra po MWh na bugarskom IBEX do 197,6 evra po MWh na rumunskom OPCOM i mađarskom HUPX. 

Prosečne nedeljne spot cene u regionu konačno su se spustile ispod 200 evra po MWh, zahvaljujući rastu proizvodnje energije vetra u Nemačkoj i Rumuniji i padu fjučersa za gas na evropskom referentnom časnom čvorištu TTF prošle nedelje, nakon što je ruski predsednik Putin naredio da se dopune skladišta u Nemačkoj i Austriji.  

Dan unapred cena gasa takođe je pala u četvrtak za oko 2,2 evra, na 85,6 evra po MWh.  

To znači da su regionalne spot cene snižene na nedeljnom nivou u rasponu od 8 evra po MWh u Bugarskoj do 24 evra na srpskoj berzi SEEPEX. 

Istovremeno, proizvodnja hidroenergije u regionu je ostala znantno ispod proseka.

Nuklearni kapacitet u regionu je takođe bio smanjen zbog planiranog remonta šestog bloka NE Kozluduj, snage 1.000 MW, koji je pušten u rad u ponedeljak. 

Spot cena na srpskoj berzi SEEPEX u periodu od 26. oktobra do 1. novembra kretala se od 148,41 evro po MWh do 237,73 evra po MWh. 

Proseku ovoj nedelji iznosi je 196,1 evro po MWh, što je za oko 24 evra ispod prošlonedeljnih 219,5 evra po MWh.

Na bugarskoj berzi IBEX spot cena se kretala od 143,22 evra po MWh u nedelju do 219,43 evra po MWh u utorak. Nedeljni prosek je iznosio 189,9 evra po MWh, za 8 evra manje u odnosu na 198,2 evra po MWh prethodne sedmice.

Grčko i bugarsko tržište je bilo kaplovano samo 27. i 29. oktobra, a prosek na ENEX iznosio je 197,2 evra po MWh, za oko 18 evra po MWh manje na sedmičnom nivou (u odnosu na 215,3 evra po MWh).

Na rumunskom OPCOM spot cena se kretala od 143,22 evro po MWh do 235,1 evro po MWh. Nedeljna spot cena dostigla je 197,6 evra po MWh, za oko 18 evra manje u odnosu na 215,2 evra po MWh prošle sedmice.

Rumunsko i mađarsko spot tržište je bilo kaplovano 26., 29. i 31. oktobra, a prosek na HUPX iznosio je 197,6 evra po MWh.

Na slovenačkom BSP i hrvatskom CROPEX prosečna nedeljna spot cena iznosila je 196,8 evra po MWh, za 21 evro manje u odnosu na 217,9 evra po MWh nedelju dana ranije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Da li je mogao da ae spreči raspad elektroenergetskog sistema u četiri zemlje regiona

Ono što veoma zabrinjava jeste činjenica da su sva četiri EES radila u prethavarijskom stanju i da nijedna dispečerska služba nije angažovala hladnu rezervu u svom sistemu Kada je u petak 21. juna došlo do potpunog ili delimičnog raspada elektroenergetskih...

Region: Kako će CBAM uticati na zemlje regiona?

„Srbija će biti najviše pogođena kada se posmatra diversifikacija izvoza. EU je nama najveći spoljno-trgovinski partner, 70 odsto naših proizvoda iz ovih sektora odlazi na tržište EU, zbog čega moramo pod hitno da razmišljamo o diversifikaciji izvoza” rekla je...

Region: Šta donosi EU ETS?

„ETS se u EU primenjuje od 2005. godine. Pokrivenst emisija gasova staklene bašte iznosila je 50 odsto, a sada je pala ispod 40 odsto. Postoji tzv. free allowance. Do 2030. godine elektroprivrede će moći da koriste taj režim. Polovina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!