Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion: Novi blok...

Region: Novi blok NE Krško ima strateški značaj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Krajem ove nedelje trebalo bi da ponovo bude u pogonu nuklearna elektrana Krško (NEK), pošto je privremeno zatvorena početkom oktobra zbog kvara na rashladnom sistemu, objavio je Poslovni.hr uz podsećanje da ta elektrana pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i 15 odsto potreba Hrvatske za strujom.

Poslovni.hr je u osvrtu na dileme oko korišćenja nuklearne energije zauzeo stav da „ohrabruju nezvanični izvori iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) da „postojeća nuklearna elektrana, ali i mogući novi blok, u kojem bi HEP ponovo verovatno bio suvlasnik, ima stratešku važnost kako za kompaniju tako i za ukupni hrvatski energetski sektor sa ekonomskog, energetskog i aspekta životne sredine“.

Uz ocenu da je Hrvatska ranije „bežala“ od nuklearne energije, pa je tako odbila ponudu ulaska u gradnju nuklearne elektrane Paks 2 u Mađarskoj, na Poslovnom.hr konstatuju da se situacija promenila i da su hrvatski ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić potpisali inicijativu za jače okretanje EU prema nuklearnoj energiji.

U skladu sa tim, obnovljeni su razgovori o budućnosti nuklearne elektrane Krško, koja bi, prema slovenačkom Ministarstvu zaštite životne sredine, mogla da radi još dvadeset godina.

„Slovenci već planiraju i gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, za čiji projekat postoji snažna politička volja, ne samo u Sloveniji, nego i u Hrvatskoj. Taj bi drugi blok, prema projekcijama, trebao biti pušten u pogon do 2038. godine“, podseća Poslovni.hr uz napomenu da kritičari smatraju taj projekat skupim u vreme izdašne podrške za investicije u obnovljive izvore.

Zato smatraju „ohrabrujućim“ nezvanične poruke iz HEP da su „Krško“ i moguća izgradnja novog bloka strateški važni za Hrvatsku i Sloveniju.

Prema takođe nezvaničnim informacijama, uslov za produženje rada postojećeg bloka bio je završetak modernizacije i povećanja bezbednosti koji je ispunjen završetkom Programa nuklearne sigurnosti.

Celi posao je, kako piše Poslovni.hr, vredeo 370 miliona evra, a što su platili suvlasnici, GEN Energija i HEP u jednakim delovima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Slovenija: Petrol podeno tužbu zbog ograničavnja cena goriva

Energetska grupa Petrol zatražila je od slovenačkog Ustavnog suda da preispita odluku vlade da smanji profitne marže na određene naftne derivate, navodi se u saopštenju kompanije. Petrol smatra da je odluka vlade da smanji maksimalnu profitnu maržu na određene proizvode, ograničavajući mogućnost...

Slovenija: Opštine dobijaju 200.000 evra po jednom megavatu kapaciteta vetra

Slovenačka vlada obezbediće lokalnim samoupravama 200.000 evra po megavatu kapaciteta vetra, ukoliko dozvole za izgradnju vetroelektrana na svojoj teritoriji. Cilj ove jednokratne naknade je da podstakne lokalne samouprave da podrže instalaciju vetroturbina. Podsticaji su još jedan način da se ubrza...

Hrvatska: Rekordan volumen na dan unapred tržištu – 41.606,9 MWh

Na aukciji održanoj 30. novembra 2023. godine na hrvatskom dan unapred tržištu za isporuku električne energije 1. decembra, ostvaren je ukupan volumen trgovine električnom energijom u iznosu od 41.606,9 MWh, saopštio je CROPEX. Najveći satni volumen ostvaren je u 6....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!