Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion JIE: Spot...

Region JIE: Spot cene od 66 do 115 evra po MWh u prethodnoj sedmici

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U sedmici od 26. juna do 2. jula (26. nedelja) Evropa beleži pad prosečnih nedeljnih cena električne energije. To je posledica pada cene gasa i emisionih dozvola kao i značajnog povećanja proizvodnje vetrelektrana. Istovremeno, tokom vikedna su zabeležen nulte, ali i negativne cene električne energije u intervalima sa najvećim solarnim zračnjem tokom vikenda.

U regionu jugoistočne Evrope, na četiri tržišta – Bugarska, Rumunija, Srbija i Hrvatska – zabeležen je pad cene električne energije. Srbija je zabeležila najveći nedeljni pad cene od 17%, dok je na drugom mestu Mađarska, sa padom nedeljne cene za 14%.

Cene električne energije u regionu JIE kretale su se između 66 i 115 evra po MWh. Najniža veleprodajna cena zabeležena je u Turskoj, 66,4 evra po MWh. Slede Rumunija i Bugarska sa 88,2 evra po MWh.

Italijansko tržište je ponovo bilo najskuplje u Evropi sa 115,7 evra po MWh, i pored pada za 3 odsto u odnosu na 25. nedelju. Sledi Grčka koja je zabeležila rast cene od 9%, na 101,6 evra po MWh.

U poslednjoj nedelji juna, prosečne spot cene električne energije u Centralnoj Evropi su takođe pale na svim tržištima. One su ostale ispod praga od 90 evra po MWh na gotovo svim tržištima.

Izuzetak su Slovačka, sa prosečnom cenom od 95,1 evro po MWh i Češka, sa 94,2 evra po MWh. Najnižu nedeljnu cenu zabeležila je Holandija – 70,3 evra po MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Bugarska: Prosečna cena na IBEX DAM dostigla 102,8 evra/MWh u novembru

Obim trgovine na dan unapred tržištu Nezavisne bugarske energetske berze (IBEX) u novembru 2023. iznosio je 2.357.048,8 MWh, što je za 15% više u odnosu na prethodni mesec. Prosečan dnevni volumen u novembru iznosio je 78.568,3 MWh. Obim trgovine je bio...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!