Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion JIE: Prodaja...

Region JIE: Prodaja pljevaljskog uglja EPS-u – dva ugovora, dve smene

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) je jednostrano raskinula ugovor o kupovini mrko-lignitnog uglja od Rudnika uglja Pljevlja, koji je potpisan maja 2022. godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši direktor Rudnika Milan Lekić.

Taj ugovor istražuje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zbog sumnje da je njime nanijeta šteta Rudniku i državi Crnoj Gori, jer je ugalj srpskoj kompaniji prodavan po višestrukoj nižoj cijeni od tržišne.

Iz Rudnika uglja RSE-u nije odgovoreno kada je ugovor raskinut, šta je srpska kompanija navela kao razlog i zašto nijesu uložili žalbu na prekid ugovora.

“S obzirom da je pokrenut postupak po krivičnoj prijavi oko ugovora, zakonom smo onemogućeni da dajemo bliže informacije”, saopšteno je za RSE iz Rudnika uglja, koji je nedavno dobio novog direktora Mihajla Potparu.

Ista pitanja RSE je uputio Elektroprivredi Srbije, ali nismo dobili odgovor.

Milan Lekić, koji je ispred Rudnika uglja potpisao ugovor, odbija da je time nanio štetu toj državnoj kompaniji:

“Elektroprivreda Srbije je imala osnove za raskid, ali time nije napravljena šteta Rudniku uglja”.

Kaže da se ne sjeća kada je tačno ugovor raskinut. Dodaje da je to “najvjerovatnije” bilo dok je jo bio na čelu firme, do kraja avgusta 2023.

Lekić, funkcioner prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF), došao je na čelo Rudnika nakon promjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima avgusta 2020.

Tada su vlast osvojile dominantno prosrpske stranke predvođene DF-om, koji ima bliske političke veze sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bivši direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević, koji je bio potpisnik ugovora ispred te kompanije, za RSE je izjavio da ugovor nije raskinut u njegovom mandatu. On je smijenjen 15. juna 2023.

Na ostala pitanja vezano za ugovor nije želio da odgovara.

Srbija crnogorski ugalj plaćala po 28,8 eura, a bosanski po 65

Lekić i Tomašević su sporni ugovor potpisali 20. maja 2022. u Beogradu.

“Ugovorom je predviđena isporuka prvih 40 hiljada tona od planiranih 300 hiljada tona uglja. Cijena je 28,8 eura po toni bez poreza na dodatu vrijednost”, naveli su u saopštenju povodom potpisivanja ugovora.

Vrijednost ugovora iznosila je 1.152.000 eura i njime je bilo predviđeno da se, odmah po potpisivanju, u maju i junu isporuči 40 hiljada tona uglja.

Potpisivanje ugovora Lekić je nazvao “velikim danom” za pljevaljski rudnik.

Dok je crnogorski ugalj izvožen za 28,8 eura, Srbija je u istom periodu tonu uglja u Bosni i Hercegovini plaćala od 65 eura, pa naviše.

Krivična prijava protiv Lekića

Pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora, u novembru 2022. opoziciona DPS podnosi krivičnu prijavu protiv Milana Lekića zbog, kako navode, višemilionske štete koju je nanio rudniku uglja:

Lekić je zaključio ugovor … za cijenu uglja 28,80 eura (bez PDV), iako je znao da to nije realna cijena. Na taj način je Elektroprivredi Srbije pribavio protivpravnu imovinsku korist u razlici ugovorene i stvarne cijene uglja, a Rudniku uglja Pljevlja pričinio štetu u istom iznosu”.

Krivična prijava se osim na ugalj odnosila i na štetu učinjena kupovinom dampera (specijalnog kamiona), od bosansko-hercegovačke firme BPS Ugljevik za 3,5 miliona eura bez PDV-a, što je za milion veća cijena nego za isto vozilo kupljeno godinu ranije.

Lekić je tada odbacio optužbe, navodeći da je niska kalorijska vrijednost uglja razlog ugovorene cijene. On je rekao i da je glavni razlog prijave DPS “činjenica da je uspostavljena saradnja sa kompanijom iz Srbije, i ni zbog čega drugog”.

Istraga zbog prodaje uglja Elektroprivredi Srbije

Specijalno državno tužilaštvo je istragu pokrenulo mjesec kasnije, početkom decembra 2022.

Šest mjeseci kasnije Lekić je na zahtjev Specijalnog policijskog odjeljenja dostavio dokumentaciju vezanu za ugovor sa Elektroprivredom Srbije i nabavkom dampera.

Tada je, sredinom juna 2023. godine, Vijestima potvrdio da su te godine napravili novi ugovor kojom je cijena promijenjena na 42 eura po toni.

Lekić nije pojasnio kada se to desilo, prije ili nakon što je iz Specijalnog policijskog odjeljenja zatražena dokumentacija o prodaji uglja po prvobitnom ugovoru.

Na upit RSE dokle se stiglo u istrazi o ovom slučaju, iz Specijalnog državnog tužilaštva nije odgovoreno.

I iz opozicione Socijaldemokratske partije su u više navrata kritikovali ugovor, tvrdeći da je riječ “o knjiškom obliku koruptivnog posla čija se šteta može brojati desetinama miliona eura”.

Tadašnji član borda direktora brani odluke Rudnika

Veljko Vasiljević, koji je u vrijeme potpisivanja ugovora sa EPS-om bio član Odbora direktora Rudnika uglja, smatra da su kritike ugovora “političke, a ne tehničke prirode”.

Za RSE kaže da je riječ o niskokalorijskom uglju koji ne odgovara ni Termoelektrani Pljevlja, niti malim potrošačima u Crnoj Gori, ali je dobar za termoelektranu Kolubaru u Srbiji:

“Taj ugalj je jalovina za pojmove naše termoelektrane i zato je bilo dobro da se izveze. Njega ovdje neće niko, i bilo je dobro da ga Rudnik izvozi”.

Razlozi za prekid ugovora po Vasiljeviću su “najvjerovatnije tehnički problemi kamionskog transporta“, zbog rekonstrukcija na putu i ljetnih zastoja na graničnim prelazima.

“Dnevno se isporučivalo oko 500 tona uglja, što za EPS nije posebno značajna količina, a stvara veliki trošak”, kaže Vasiljević za RSE.

SPC kadrira i u Rudniku uglja

U međuvremenu Lekić je razriješen u avgustu 2023. godine, nakon što je inspekcija rada utvrdila da je nezakonito imenovan za direktora Rudnika.

Kako je za vrijeme njegovog mandata Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori dobijala značajne donacije od Rudnika uglja, menadžment ove državne kompanije je nakon Lekićeve smjene obećao episkopu Atanasiju “da će tako biti i ubuduće”.

U saopštenju su naveli da su za poslednje tri godine donirali 150 hiljada eura SPC.

Nakon smjene Lekić je pokušao da se ponovo kandiduje za direktora Rudnika. Episkop Atanasije ga je podržao navodeći da je “on podržao neimarske poduhvate diljem srpstva”.

“Opominjemo sve one koji trenutno rade o njegovoj glavi da se zapitaju što rade i za koga rade. Naše nije da ih osudimo, ali jeste da ih skrenemo sa đavoljeg puta”, poručio je Atanasije.

Ponovni izbor Lekića je na protestima ispred Rudnika tražio i “Odbor za odbranu prava srpskog naroda” i predsjednik Opštine Pljevlja, Dario Vraneš.

Ipak, novi Odbor direktora odlučio je početkom novembra da za direktora izabere Mihajla Potparu, dotadašnjeg šefa ekonomskih poslova u toj kompaniji.

Lokalnu vlast u Pljevljima vrši koalicija koju predvodi stranke nedavno rasformiranog proruskog DF-a.

U prethodne tri godine je Rudnik uglja duplirao broj radnika i znatno pogoršao poslovne bilanse, pokazuje analiza Ministarstva kapitalnih investicija Vlade doskorašnjeg premijera Dritana Abazovića.

Fond za bruto plate je povećan čak pet miliona eura, profitabilnost kompanije je smanjena, a likvidnost nepovoljna, navodi se u analizi Ministarstva iz avgusta 2023.

U međuvremenu, krajem oktobra, izabrana je nova Vlada premijera Milojka Spajića, koja će se ovim sektorom baviti kroz Ministarstvo energetike i rudarstva, prenosi RSE.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

Crna Gora: Raspisan tender za izgradnju dalekvoda vredan 1,6 miliona evra

Uprava za kapitalne projekte Crne Gore raspisala je tender za izgradnju elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Cmiljača električnom energijom. Reč je o dalekovodu 35 kV, od trafostanice (TS) 110/35 KV Ribarevine do TS 35/10 KV Cmiljača. Za ovaj tender opredeljeno...

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!