Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Gazprom rezervisao...

Region: Gazprom rezervisao samo deo tranzitnog kapaciteta preko Poljske, ignorišući Ukrajinu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ruski gasni gigant Gazprom rezervisao je samo trećinu ponuđenih dodatnih tranzitnih kapaciteta gasa preko cevovoda Yamal-Evropa preko Poljske za novembar i nije rezervisao količine preko Ukrajine, pokazali su rezultati aukcije održane u ponedeljak.

Podaci Gasproma takođe pokazuju da je njegov izvoz gasa smanjen u prvoj polovini oktobra u odnosu na isti period u septembru.

Rezultati aukcije se pomno prate dok Evropa sa nestrpljenjem očekuje dodatne zalihe gasa, posebno iz Rusije, boreći se sa skokom cena prirodnog gasa, podstaknutim ograničenim zalihama i ekonomskim oporavkom.

Prema aukcijskoj platformi, Gazprom je rezervisao oko 32 miliona kubnih metara dnevno, ili 35% ukupnih dodatnih kapaciteta, koje je poljski operater Gas System ponudio za tranzit preko tranzitne tačke Kondratki za gasovod Jamal-Evropa za novembar.

Gazprom i Ukrajina dogovorili su petogodišnji sporazum o tranzitu ruskog gasa u Evropu krajem 2019. godine nakon dugotrajnih razgovora, komplikovanih političkim tenzijama između dve bivše sovjetske republike.

Ruska kompanija ima pravo da rezerviše dodatne tranzitne kapacitete pored već dogovorenih količina. Ove godine je uglavnom odbijala da kupi značajne rezervne kapacitete preko Ukrajine.

Ukrajinski operator gasovoda rekao je u petak da Rusija šalje manje gasa u Evropu preko Ukrajine nego što je navedeno u aktuelnom ugovoru o tranzitu.

Analitičari su rekli da Gazprom nije rezervisao veće količine u pokušaju da pogura gasovod Severni tok 2, koji čeka regulatorno odobrenje iz Nemačke za početak izvoza gasa. 

Švajcarski operator Severnog toka 2 rekao je ranije u ponedeljak da je prvu liniju cevovoda napunio „tehničkim“ gasom. 

Šef ukrajinskog operatora gasovoda potvrdio je da je Gazprom odbio da rezerviše dodatni tranzit.

„Izjave Gazproma o tome da se prva linija Severnog toka 2 puni gasom direktan su nagoveštaj da Evropa može dobiti dodatne količine samo putem NS2. Ucene se nastavljaju“, rekao je Sergij Makogon.

Jurij Vitrenko, šef ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz, takođe je optužio Gazprom da namerno ne isporučuje dodatne količine gasa Evropi. 

I Kremlj i Gazprom su više puta ponavljali da Rusija ispunjava sve zahteve za isporuku gasa evropskim kupacima.

Izvoz

Odvojeno, Gazprom je predstavio podatke o izvozu i proizvodnji gasa od početka godine.

Prema proračunima Rojtersa, na osnovu ovih podataka, izvoz gasa izvan bivšeg Sovjetskog Saveza smanjen je od 1. do 15. oktobra na 6,5 milijardi kubnih metara (bcm) sa 7,3 bcm u prethodnom periodu.

Aleksej Grivač iz Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost, pro-kremaljskog istraživačkog centra, rekao je da se Gazprom morao fokusirati na domaće tržište gasa jer je grejna sezona u evropskom delu Rusije počela sredinom septembra, dve nedelje pre uobičajenog perioda.

„Osim toga, gas je i dalje trebao da ide u domaća podzemna skladišta jer je ovaj proces bio iskomplikovan nenormalno velikom potražnjom za proizvodnju energije za ovo doba godine“, rekao je on.

On je takođe rekao da je potražnja za gasom u Evropi pala usled visokih cena.

Prema Gazpromu, njegove domaće zalihe gasa od početka godine skočile su za skoro 17%.

Gazprom je saopštio da je njegov izvoz gasa na godišnjem nivou porastao 13,1%, na 152,2 bcm. Proizvodnja gasa u tom periodu porasla je na 399,4 bcm, što je za 16,6% više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Gazpromu, njegove isporuke gasa porasle su od 1. januara do 15 oktobra  – Turskoj (za 125,3%), Nemačkoj (28,2%), Italiji (16,3%), Rumuniji (288,6%), Srbiji (112,1%), Bugarskoj (52,7%), Poljskoj (10%), Grčkoj (12,9%) i Finskoj (15,3%).

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska tuži ruski Gazprom zbog suspenzije gasnog ugovora

Bugarska gasna kompanija Bulgargaz pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom na njenom sajtu. Ruski gasni gigant je 2023. godine suspendovao dugoročni ugovor koji je pokrivao 90% količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučivao kupcima. Ruska kompanija...

Region: Da li je mogao da ae spreči raspad elektroenergetskog sistema u četiri zemlje regiona

Ono što veoma zabrinjava jeste činjenica da su sva četiri EES radila u prethavarijskom stanju i da nijedna dispečerska služba nije angažovala hladnu rezervu u svom sistemu Kada je u petak 21. juna došlo do potpunog ili delimičnog raspada elektroenergetskih...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!