Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: EU će...

Region: EU će dozvoliti Zapadnom Balkanu da učestvuje u zajedinčkoj kupovini gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zemlje Zapadnog Balkana moći će da se pridruže platformi Evropske unije za dobrovoljnu zajedničku nabavku gasa i vodonika, zaključeno je na sednici Evropskog saveta. Tom mehanizmu mogu da se priključe i Moldavija, Ukrajina i Gruzija, zemlje koje takođe nisu članice EU.

Potrošači se udružuju kako bi od proizvođača dobili bolju cenu. Odluku o zajedničkoj kupovini energenata lideri Evropske unije su doneli zbog energetske krize, kako bi se donekle obuzdala cena gasa i umanjila zavisnost od snabdevanja ovim energentom iz Rusije, naveli su evropski zvaničnici.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen ocenila je da će dogovor o dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa i vodonika omogućiti da se iskoristi moć kolektivnog pregovaranja i dodala da će se umesto međusobnog nadmetanja, koje podiže cene, nastupati sa jedinstvenim ponudama.

„Osnovni razlog visokih cena električne energije je visoka cena gasa. Energetski miks u zemljama Evrope je različit, ali nam treba zajednički evropski pristup. Evropsko tržište čini čak 75 procenata globalnog tržišta gasa i zato imamo ogromnu nabavnu moć. Zato ćemo iskoristiti zajedničku poziciju u pregovorima, umesto da se međusobno nadmećemo i podižemo cene”, rekla je Von der Leyen.

Suočavanje sa visokim cenama nafte

Na sastanku Evropskog saveta 24. i 25. marta, učesnici su se usredsredili na visoke cene nafte, gasa i drugih energenata. Razmatrala se mogućnost obustave uvoza ruskog gasa i nafte.

Lideri EU su se složili da bi punjenje skladišta gasom trebalo da počne što pre, dok Rusija najavljuje da će od 31. marta prirodni gas naplaćivati u rubljama.

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu izvoza robe u tu zemlju kao i tehnologija u sektoru prerade nafte, kao i zabranu novih ulaganja u energetski sektor zemlje.

Evropska komisija bi trebala do kraja maja ove godine da predstavi sveobuhvatni i ambiciozni plan odgovora na energetsku krizu koji bi uzeo u obzir specifične okolnosti u državama članicama i njihove energetske mikseve, zaključeno je na sastanku u Briselu.

Takođe je konstatovano da visoke cene energenata imaju sve negativniji uticaj na građane i kompanije u zemljama Evropske unije.

Zaključci i smernice o energetskom snabdevanju

U susret sledećoj zimi, države članice će zajedno sa Evropskom komisijom hitno raditi na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa, tečnog prirodnog gasa (LNG) i vodonika, saopšteno je.

Lideri su istakli da će zajednička platforma za te nabavke biti otvorena za zemlje Zapadnog Balkana i tri pridružena istočna partnera: Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju.

Evropska unija će nastaviti koordinaciju sa međunarodnim partnerima kako bi ublažila povećanje cena energenata, saopštila je Evropska komisija.

Takođe je istaknuto da će se uspostaviti neophodni mehanizmi solidarnosti i kompenzacije, kao i upotpuniti i unaprediti interkonekcije u EU.

Komisija je takođe navela da se energetska sigurnost i klimatska neutralnost mogu postići samo ako se Evropska unija oslanja na snažno i povezano unutrašnje tržište električne energije, kao i tržište CO2, uz zaključak da ono dobro funkcioniše.

Lideri su pozvali Evropsku komisiju da podnese predloge da se previsoke cene električne energije obuzdaju, da se očuva integritet jedinstvenog tržišta i sigurnost snabdevanja, obezbedi skladištenje gasa i održe podsticaji za zelenu tranziciju.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Alkazar obezbedio 490 miliona dolara za finansiranje obnovljivih izvora energije

Infrastrukturni fond iz Luksemburga Alcazar Energy Partners II obezbedio je 490 miliona američkih dolara nakon što je uspešno preuzeo projektna prava za svoja prva dva vetroparka na Zapadnom Balkanu, ukupne snage 456 MW. Fond je privukao osam novih investitora, uključujući...

Hrvatska: Woodburn Capital planira da sklopi PPA ugovore u regionu

Woodburn Capital Partners, kompanija specijalizovana za ulaganja u obnovljive izvore energije, planira da svoje ugovore o kupovini električne energije (PPA) predstavi kompanijama u Hrvatskoj i region, želeći da postane vodeći proizvođač i operator obnovljivih izvora energije u centralnoj, istočnoj...

Zapadni Balkan: Javna ulaganja i međunarodna finansijska podrška omogućavaju energetsku tranziciju

Energetska tranzicija u zemljama Zapadnog Balkana zahteva regionalnu saradnju, veća javna ulaganja, pouzdan zakonodavni okvir i znatnu finansijsku pomoć međunarodnih partnera, navodi u analizi istraživačica na Univerzitetu u Regenzburgu Barbara Frej. Nedostatak energije i visoki troškovi električne energije glavni su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!