Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Dogovor za...

Region: Dogovor za dalekovod Srbija – CG – BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Gradnja delokovoda koji će povezati elektromreže Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) počeče 2017. godine, izjavio je Aleksandar Antić.

Ministar rudarstva i energetike Srbije je kazao da su Srbija i Crna Gora dogovorile tempo aktivnosti koje su uslov za početak izgradnje.

On je novinarima nakon sastanka sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem rekao da je usaglašena dinamiku aktivnosti pre početka realizacije projekta izgradnje dalekovoda napona 400 kilovolti koji treba da poveže Bajinu Baštu, Višegrad i Pljevlje.

“Predstoji zajednička borba da se veći deo investicije pokrije iz evropskih fondova”, rekao je Antić i dodao da je dalekovod kandidovan kao jedan od prioritetnih projekata za realizaciju u okviru Berlinske incijative na predstojećem sastanku premijera Zapadnog Balkana u Beču, 27. avgusta.

Antić je rekao da je vrednost dela dalekovoda na teritoriji Srbije 48 miliona evra i da očekuje polovinu novca iz donacija EU.

On je rekao i da je u Srbiji preduslov za realizaciju projekta povezivanje Kragujevac i Kraljeva dalekovodom napona 400 kilovolti. Dodao je da će izgrdnja tog dalekovoda početi ove godine i biće završena 2017. godine

Srpski ministar rudarstva i energetike rekao je da će u avgustu početi da radi zajedničko preduzeće koje će osnovati operatori prenosnih sistema Srbije (Elektromreža Srbije), Crne Gore i BiH.

“To preduzeće predstavlja novi i značajan modalitet saradnje koji treba da obezbedi sigrno i stabilno snabdevanje električnom energijom naše tri države. Opredelili smo se da takvo preduzeće formiramo sami, da ne pristupamo nekom od postojećih jer imamo stručne kapacitete da to realizujema, a pozvaćemo i zemlje u okruženju da se pridruže”, rekao je on.

Antić je rekao i da je dogovoreno i formiranje zajedničkog stručnog tima Srbije i Crne Gore koji će sagledati hidropotencijal regiona i mogućnosti za izgradnju hidroelektrana.

Crnogorski ministar ekonomije je rekao i se u regionu koristi nedopustivo malo hidropotencijala na niskom nivou i da bi ekspertski tim trebalo da pomogne da se to promeni.

“Ekspertski tim u koji ćemo pozvati i BiH će pripremiti planove i projekte i sve ono što je potrebno vladama da bi mogle da donesu odluke o o projektima za slivove koji predstavljaju zajednički energetski potencijal”, rekao je Kavarić.

On je rekao i da projekat dalekovoda između Srbije, BiH i Crne Gore nastavlja na podmorski kabl između Crne Gore i Italije, koji je već dogovoren.

“Taj kabal svi u regionu treba da posmatraju kao opšte dobro i šansu da realizuje energetske potencijale, na bazi potencijala italijanskog tržišta”, rekao je Kavarić.

Oba ministra su istakla da su politički odnosi Srbije i Crne Gore izvanredni i da su trgovinski odnosi na zavidnom nivou, ali da bi trebalo dodatno raditi na unapređenju ekonomske saradnje kroz zajedničke projekte.

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!