Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz Energetike"Stres-test" za nuklearku...

“Stres-test” za nuklearku Krško

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Direktor slovenačke nuklearne elektrane “Krško” Janez Kranjc, u intervjuu bečkom dnevniku Noje Kronen cajtung, ocenio je da je njegovo postrojenje jedno od najbezbednijih u svetu.

Direktor je negirao da ima opasan posao, ističući da je opasnost hiljadu puta veća da se nekome koji se vozi kolima nešto desi, nego da u nuklearki dođe do smetnje. Međutim, naglasio je da su svi zaposleni svesni odgovornosti i mogućih posledica.

Kada je reč o najavljivanim stres-testovima za evropske nuklearke, Kranjc je istakao da je, nakon što je došlo do kraha u bankarstvu, izmišljen stres-test za banke, a sada i za nuklearne elektrane.

“Zašto da ne. Narednih dana će biti održan prvi sastanak kako bi se razgovaralo o detaljima. Mi ne strahujemo od provera, jer ionako postoje stroge kontrole”, poručio je direktor, objašnjavajući da već sada eksperti za nuklearke međusobno kontrolišu postrojenja.

Izgradnja nove nuklearke

“Ja sam, na primer, bio skoro u jednom reaktoru u Engleskoj. Znam odlično međunarodne standarde i mogu tvrditi da je naše postrojenje u odličnom stanju”, rekao je Kranjc, dodajući da polazi od toga da će dozvola za rad nuklearke “Krško”, koja važi do 2023. biti produžena za daljih 20 godina, a planirana je izgradnja potpuno nova nuklearka.

“Kada se jedna nuklearna elektrana vodi ispravno, onda je čista i bezbedna. Međutim, naravno da se mora svaki dan postavljati pitanje koliko je sigurno stvarno sigurno”, ističe direktor nuklearke “Krško”.

Što se tiče japanske nuklearke “Fukušima”, koja je proteklih dana u žiži interesovanja nakon zemljotresa i cunamija, Kranjc je ocenio da očigledno tamošnji operateri nisu bili dobro pripremljeni.

“To se nikada nije smelo desiti. Preniski zid koji ne može izdržati cunami, premalo alternative za hlađenje reaktora. Međutim, ja ne želim da presuđujem. U svakom slučaju, mora iz ovih događaja da se, širom sveta, izvuku pouke”, rekao je Kranjc.

Priznajući da je u “Krškom” bilo malih problema, direktor je negirao da je ikada neki radnik bio ozračen.

Izvor Rts.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!