Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeUskoro testovi izdržljivosti...

Uskoro testovi izdržljivosti u Kozloduju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Bugarska počinje pripreme za “test izdržljivosti” svoje jedine nuklearne centrale u Kozloduju, kako bi utvrdila njeno reagovanje u slučaju prirodne katastrofe ili havarije.

Na inicijativu EU, bugarska vlada je danas naredila bezbednosne provere centrale sa dva reaktora od 1.000 metavata, radi utvrđivanja njihove mogućnosti da se odupru zemljotresima ili poplavama.

Vlada je dodala da je cilj testova i da se izvrši procena rizika od prekida dotoka električne energije ili terorističkih napada, kao i da se utvrdi prikladnost sistema za hlađenje i zaštitu, tipovi reaktora i njihov vek eksploatacije.

Bugarske vlasti nisu objavile datum sprovođenja testova, kojima će prisustvovati i stručnjaci iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

EU je prošle nedelje odlučila da izvrši testove izdržljivosti i opterećenja u 143 nuklearna reaktora na svojoj teritoriji, posle velikih oštećenja koja je pretrpela japanska nuklearna centrala Fukušima Daići, nakon razornih zemljotresa i cunamija 11. marta.

Izvor Beta.rs 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!