Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePrva samoodrživa zgrada...

Prva samoodrživa zgrada u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Prva samoodrživa zgrada u Srbiji, u koju će biti uključeni svi principi energetske efikasnosti, do kraja godine trebalo bi da bude izgrađena u Sremskim Karlovcima.

Taj projekat bio bi, zapravo, dogradnja postojećeg ekološkog centra i nova turistička atrakcija, ionako bogate turističke ponude Karlovaca.

Koristeći, najpre, solarnu energiju, osnovna ideja je da zgrada sama sebe održava. Sunčanim kolektorima biće obezbeđena topla potrošna voda, a samo grejanje, sistemima koji koriste geotermiju i funkcionišu tako da leti hlade, zimi greju, troše minimalne prirodne resurse, a daju mnogo.

“Takav projekat je u odnosu na konvencionalne sisteme skup, međutim, dugoročno gledano, ispostavlja se da takva samoodrživa zgrada sama sebe isplati. Ona donosi energiju, nezavisno od cene nafte i drugih derivata”, kaže Nemanja Miličić, arhitekta Projekta.

Izgradnja ovakvog objekta, kao prve samoodržive zgrada, koja uključuje sve sisteme obnovljivih izvora energije, trebalo bi da doprinese i poboljšanju kvaliteta turističke ponude Sremskih Karlovaca, ističe predsednik Pokreta gorana Vojvodine Jelena Jevtić.

Saomoodrživa ekološka zgrada bila bi, sa jedne strane, čuvar sremsko-karlovačke istorijske tradicije, ali i korak ka savremenom principu, koji je danas u Evropi već svakodnevica, davno uključena u civilizovan svet.

Izvor rtv.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!