Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeČačak: Utovaruju rudu...

Čačak: Utovaruju rudu olova i cinka bez zaštite

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Čačani koji žive u blizini železničke stanice za teretni saobraćaj žalili su se ekološkoj inspekciji u ovom gradu da su suočeni sa oblacima prašine i veoma neprijatnim mirisom svaki put kada se iz kamiona Rudnika olova i cinka (ROC) na Rudniku u vagone pretovara koncentrat rude olova i cinka. Pored toga, prilikom spiranja ovih materija sa platoa za utovar, štetan koncentrat odlazi direktno u zemljište jer “Železnica” nema odgovarajuće ekološke slivnike.

Štetni koncentrat rude olova i cinka utovara se bez odgovarajućih mera zaštite. Rudu na kolosek za teretne vagone dovoze veliki kamioni prekriveni ceradom, kako se praškasta materija tokom transporta ne bi rasipala. Međutim, železnički vagoni nemaju takvu vrstu zaštite, iako će ruda proći dobar deo Srbije dok konačno ne stigne do Bugarske kao krajnjeg odredišta.

Plato na kome se buldožerima, nakon što kamioni iskipuju sadržaj, pretovara ruda u vagone, nije ograđen, a nema ni obaveštenja da se vrši istovar materija koje bi mogle štetno da utiču na zdravlje ljudi. Uz to, sve se obavlja na par stotina metara od prvih kuća, otvorenog igrališta KK Železničar i pogona za proizvodnju hleba “Moka”.

– Ponekad je neizdrživo jer se prilikom pretovara diže oblak crne prašine koja ima neprijatan miris. Otežano je disanje, ispljuvak gotovo da je crn, dok je voda nakon umivanja malo svetlije boje. Ne znam u kojoj je meri ova prašina štetna, ali nije nam baš bilo svejedno kada smo saznali da se radio o opiljcima olova i cinka – žali se jedan od meštana.

Nadležni iz ekološke inspekcije su nakon intervencije građana, kako saznajemo, održali sastanak sa predstavnicima ROC i železnice, na kom je dogovoren način uklanjanja ostatka koncentrata. U ROC kažu da su ispoštovali sve ekološke procedure prilikom pretovara i čišćenja koncentrata, ali naglašavaju da za transport rude više neće koristiti železnicu.

– Kada je izvršen pretovar sve je oprano i očišćeno. Naši radnici su sav materijal koji je preostao utovarili u kamion i odneli na deponiju. Međutim, nakon što su nadležne ekološke institucije donele rešenje da je moguće zagađenje prilikom ovog načina transporta, naše preduzeće neće više koristiti ovaj način pretovara. Prevozićemo koncentrat kamionima kao i ranije. To će poskupeti proizvodnju, ali ne želimo više da dolazimo u takvu situaciju – ističe Ljiljana Obrenović, savetnik za ekologiju ROC. Ona ipak tvrdi da koncentrat o kome je reč nije štetan.

– On se ne rastvara u vodi, ne može da leti jer su ti opiljci vlažni i teški. Kada vetar podigne prašinu na železničkoj stanici, u njoj najmanje ima olova i cinka – kaže ona.

Međutim, u dopisu koji je ROC poslao čačanskom JKP “Komunalac” ne izgleda sve toliko naivno.

– Posle završenog utovara, u obavezi smo da očistimo plato sa koga je utovar izvršen. “Železnica” nema rešen problem tehničke kanalizacije oko platoa, kao ni sabirni bazen u koji bi se slivala voda sa platoa prilikom pranja, tako da se sa vodom naš koncentrat sliva na kolosek, čime direktno utičemo na zagađenje životne sredine – navodi se u dopisu u koji je “Blic” imao uvid, a kojim se od “Komunalca” traži mašinski usisivač za javne površine da bi se očistio plato.

Zvanično, “Komunalac” je ovaj zahtev odbio jer “zbog povećanog obima posla nije imao dovoljan broj ovih mašina”, ali, prema nezvaničnim saznanjima, razlog je taj što u ovom preduzeću nisu želeli da se usisivač, koji se svakodnevno nalazi na gradskim ulicama, izlaže štetnim materijama, smatrajući da je raščišćavanje platoa na stanici obaveza “Železnica“.

Izvor blic.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

JIE: Region ima potencijal da dostigne energetsku neutralnost do 2050.

Kina je 2023. godine instalirala više solarnih panela nego što su SAD to uradile u celoj svojoj istoriji - pričamo o 217 gigavata solarne i 76 energije na pogon vetra. Zapravo, Kina je instalirala više solarnih panela nego što je...

Srbija: Da li će pasti cene struje za privredu?

Skoro celokupna privreda u Srbiji električnu energiju plaća 120 evra po megavat-satu, što je znatno skuplje nego što su trenutne cene na tržištu. Sve njih snabdeva Elektroprivreda Srbije po ceni koju je propisala Vlada Srbije. Ta cena važi do 30....

Zapadni Balkan: Potrebno je brzo ukljčivanje regiona u sistem trgovine emisijama

Veće investicije i brzo uključivanje Zapadnog Balkana u sistem EU za trgovinu emisijama jedini je efikasan način za izbacivanje uglja iz energetskog sektora u regionu, ocenio je briselski Centar za evropske političke studije. Sadašnja politika EU, koja kombinuje Mehanizam za prekogranično...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!