Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePredstavljen ekološki sistem...

Predstavljen ekološki sistem grijanja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Zvornička firma “Svis eko pelet RS” i “Kovan metal industrija” iz Gračanice predstavile su danas u Zvorniku ekološki energent eko pelet i kotlove koji koriste bio masu – pelet.

Suvlasnik firme “Svis eko pelet RS” Vitomir Tomić rekao je novinarima da je osnovni proizvod ove firme eko gorivo, odnosno eko pelet, koji se na bazi industrijske prerade dobija od piljevine i otpada od drveta.

On je pojasnio da je predstavljanje proizvoda ovih firmi organizovano zato što je “Kovan metal industrija” prodala dosta svojih peći na pelet na ovom području, što je za veoma interesantno, jer njihove peći koriste isključivo gorivo “Svis eko pelet RS”.

“Promocija ovih proizvoda je, praktično, uvod u izgradnju nove fabrike, koja bi trebalo da se gradi u Poslovnoj zoni Karakaj kod Zvornika, na lokaciji nekadašnje drvne industrije Jadar”, rekao je Tomić.

On je naglasio da bi kapacitet nove fabrike u Poslovnoj zoni, koja bi se gradila zajedno sa partnerom iz Srbije, iznosio oko 40.000 tona eko peleta na godišnjem nivou, što je dovoljno da apsorbuje svu piljevinu i otpadno drvo sa područja regije Birač.

Podsjećajući da je sadašnji kapacitet firme “Svis eko pelet RS” 12 hiljada tona na godišnjem nivou, Tomić je rekao da se prije četiri godine, kada je krenula proizvodnja eko peleta, planiralo da se proizvodnja ovog energenta podigne na kapacitet od 50.000 tona na godišnjem nivou.

Naglašavajući da je eko pelet trenutno najeftiniji energent, Tomić je rekao da tržište apsorbuje svu proizvodnju. Prema njegovim riječima, tržište je zahtjevno, jer u ovom proizvodu ne smije biti nikakvih štetnih supstanci, kao što su sumpor, pepeo i slične materije.

On je istakao da će šestospratna stambena zgrada, koju u Zvorniku gradi firma “Promeks VT”, biti prva koja će u sistemu zagrijavanja prostora koristiti eko pelet.

Tomić je najavio da će “Svis eko pelet RS” i “Kovan metal industrija” zajedno nastupiti sa svojim proizvodima na Sajmu peleta, koji se ove godine održava u Njemačkoj.

Predstavnik “Kovan metal industrija” Said Karalić rekao je da ova firma proizvodi kotlove i kamine na bio masu pelet, kao i solarni sistem zagrijavanja.

“Kada je u Evropi krenuo ovaj program, mi smo počeli istraživanje sistema za grijanje na bio masu, nakon čega smo uspjeli da napravimo sistem koji je jedan od najboljih proizvoda iz te oblasti u Evropi”, rekao je Karalić.

On je istakao da je “Kovan metal industrija” uspjela da sa kvalitetom proizvoda bude prihvaćen u BiH, tako da sada BiH troši više eko peleta nego sve države u okruženju zajedno i naglasio da je eko pelet najeftiniji način grijanja u BiH.

Karlaić je dodao da eko pelet, u odnosu na druge energente, ima ekonomsku i ekološku prednost, jer je ekonomski najisplativiji, dok ekološki ispunjava sve evropske kriterije za očuvanje prirode.

“U poređenju sa grijanjem na čvrsto gorivo, gdje kotlovi mogu maksimalno da imaju do 65 odsto iskorišćenja u sagorijevanju, naš sistem zagrijavanja ima 96 odsto iskorišćenost sagorijevanja”, pojasnio je Karalić.

Predstavljanju proizvoda ovih firmi prisustvovao je veliki broj poslovnih i ljudi koji su do sada koristili tradicionalni način zagrijavanja prostorija, odnosno na rirodni gas, električnu energiju i na čvrsta goriva.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!