Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGasprom agresivnije na...

Gasprom agresivnije na tržište SAD

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ruski holding Gasprom najavio je agresivni plan za osvajanje američkog tržišta i nastojaće da u 2011. u SAD-u proda 50 odsto više gasa nego lani.
Gasprom namijerava da ove godine poveća dnevnu prodaju svog gasa u SAD-u na 85 miliona kubnih metara.
U drugoj polovini prošle godine ruski gasni holding je dnevno na američkom tržištu plasirao 56,6 miliona kubnih metra, kaže predsjednik i izvršni direktor “Gasprom marketing end trejding USA” Džon Hatenberg.
Ova američka filijala, zasada među 20 najvećih trgovaca gasom u SAD, ima ambiciozne planove da se nađe među prvih 10.

Zamjenik predsjednika upravnog odbora ruskog holdinga Aleksandar Medvedev je izjavio da kompanija ispunjava sve neophodne uslove za izvoz gasa u SAD. On je rekao da je Gasprom rezervisao kapacitete za regasifikaciju na terminalu u Baha Kalifornija, iz dovoljne količine sopstvenog tečnog gasa.

Iz Gasproma su u ljeto 2009. najavljivali da planiraju povećanje svog udjela na američkom tržištu čak 20 puta, sa 0,5 na 10 odsto. Ovako ambiciozni planovi zasnivali su se na osvajanju nalazišta Štokman, gdje je trebalo da se izgradi fabrika tečnog gasa, kapaciteta 7,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Zamjenik direktora agencije za prirodna bogatstva Petar Sadovnik je međutim izjavio da akcionari Štokmana razmatraju odlaganje puštanja u rad tog nalazišta za 2018. godinu.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!