Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePočelo uklanjanje dalekovoda

Počelo uklanjanje dalekovoda

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Podizanje visokonaponskog dalekovoda, koji povezuje energetske sisteme Srbije i Mađarske, a nalazi se na trasi kuda treba da prolazi “ipsilon krak” Koridora 10, obilaznice od Subotice ka Kelebiji, počelo je u ponedeljak i trajaće do petka.

Uprkos pričama da je to posao visokog rizika i da pola Evrope može ostati bez struje ukoliko nešto pođe na zlo, nadležni uveravaju da sve protiče u najboljem redu i da neće biti problema sa snabdevanjem električnom energijom.

– Nema mesta strahu, snabdevanje strujom je normalno, jer je prenosna mreža elektroenergetskog sistema Srbije modelovana tako da isključenje pojedinog elementa mreže ne prouzrokuje istovremeno i prekid napajanja potrošača – objašnjava Milan Vujičić iz JP “Elektromreže” Srbije.

Ugradnjom jednog novog dalekovodnog stuba, visine 33 metra, provodnici 400 kilovoltnog dalekovoda biće izdignuti na sigurnu visinu od 13,2 metra iznad kote autoputa. Isključenje interkonektivnog dalekovoda usaglašeno je sa pravilima ENTSO (Evropske mreže za snabdevanje strujom) i zato radovi moraju biti završeni do petka.

Radove izvodi petnaestak radnika beogradskog preduzeća “Energomontaža”, koji kažu da vremenske prilike neće uticati na posao.

– Najavljuju kišu, koja će nam otežati rad, ali nećemo stati jer rok mora da se ispoštuje – kaže poslovođa Dragan Ajduković.

Prstenu oko Subotice, koji će teretnjake izmestiti iz centra grada, biće potrebno prilagoditi i sedam 110 kilovoltnih dalekovoda, a to će se najverovatnije raditi u trećem kvartalu ove godine.

Kako je nedavno saopšteno, 13 od ukupno 26 kilometara “ipsilon kraka” trebalo bi da bude završeno do 10. oktobra. Pored dalekovoda, jedan od problema u izgradnji deonice Koridora 10 je i eksproprijacija zemljišta, koja se rešava bezmalo dve decenije. Kako saznajemo, predmeti se polako rešavaju, te bi i to trebalo da se okonča do oktobra.

Radove na prstenu oko Subotice, dugačkom 26 kilometara, počelo je preduzeće “Voj put” još 1990. godine i tada je u jednom mahu izgrađena deonica od pet kilometara. Posle toga, radovi su otvarani skoro pred svake izbore, ali do asfaltiranja ni jednog kilometra nije došlo. Od 2002. do marta ove godine izliveno je svega dva i po kilometra puta i urađeni zemni radovi na nasipu i delu nadvožnjaka. U aprilu prošle godine opet su počeli radovi, a preostalih nešto više od 12 kilometara biće urađeno novcem iz NIP.

Izvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!