Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeOperater nuklearke "Hamaoka"...

Operater nuklearke “Hamaoka” zatvara tri reaktora

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Na vanrednom sastanku upravni odbor operatera Chepko nuklearne elektrane “Hamaoka” doneo je odluku da zbog bezbednosti zatvori tri reaktora u tom postrojenju.

Time je Chepko ispunio zahtev japanske vlade koja je krajem prošle nedelje pozvala tog operatera da privremeno isključi reaktore i poboljša njihovu bezbednosnost nakon analize ugroženosti od zemljotresa i cunamija ukupno 54 reaktora u toj zemlji.

Postrojenje na oko 200 kilometara od Tokija važi kao jedno od najugroženijih, jer se nalazi na trusnom području, gde se očekuje da će tokom naredne tri decenije uslediti razarajući zemljotres, prenose agencije.

“Chepco” nije bio spreman odmah da posluša zahtev Vlade, jer on, prema zakonu, nije obavezujući, pa je u subotu uprava odložila donošenje takve odluke.

Ovaj operater koji, između ostalih, snabdeva strujom postrojenje “Tojota”, strahuje da će gašenje reaktora dovesti do restrikcija u snabdevanju strujom u regionu Chubu.

Posle odluke “Chepco” o zatvaranju tri reaktora, 32 od ukupno 54 reaktora u Japanu je isključeno – 11 reaktora je oštećeno tokom zemljotresa, a ostali su već ranije isključeni zbog remonta.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!